in

В Римі завершились святкування Дня матері

   Українська громада в Італії відзначила День матері. У заході взяли участь кілька тисяч українців

«Ви є прикладом не однієї героїчної матері, а сотні тисяч тих, хто виїхав за межі України заради своїх дітей», – сказав владика Діонісій (Ляхович), звертаючись у своїй проповіді до матерів, присутніх на святкуванні Дня матері, яке вже традиційно організовує УГКЦ в Італії.

Святкування Дня матері розпочалось у суботу, 12 травня, відправою Великої вечірні в українській греко-католицькій парафії святих Сергія і Вакха в Римі, а після духовної науки був відслужений Акафіст перед чудотворною іконою Жировицької Богородиці, копія якої зберігається у цьому храмі. Продовжились святкування на наступний день Архієрейською Божественною Літургією біля собору Святої Софії в Римі.

Очолив богослужіння преосвященніший владика Діонісій (Ляхович), Апостольський візитатор для українців греко-католиків Італії та Іспанії, у співслужінні душпастирів українських громад, що разом із своїми вірними прибули на святкування з різних куточків Італії.

У своїй проповіді владика Діонісій наголосив на значенні та ролі материнського покликання: «Жінка покликана давати любов і життя. Вона може віднайти себе лише через безкорисливу самопожертву та через обдарування любов’ю. Тому Бог довірив їй людину». Архієрей звернувся також із закликом до матерів допомогти Церкві в умовах еміграції зберегти ідентичність своїх вірних.

Продовжились святкування концертно-мистецькою програмою. Традиційно на це свято до Рима приїжджають відомі артисти з України. Цього року матерів вітали Народний артист України Павло Дворський, Заслужена артистка України Ірина Зінковська, вокаліст гурту «Мандри» Сергій Фоменко та Народна артистка України Оксана Білозір в супроводі гурту «Немо» та балету «Версаль». Під час концерту відбувся розіграш благодійної лотереї, один з переможців отримав можливість безкоштовного авіаперельоту на рейс Рим-Львів-Рим, а інший – портативний комп’ютер.

«Свято Матері – це унікальна подія в житті українських мігрантів в Італії, більшість з яких – це матері, що залишили на батьківщині своїх дітей. Це свято – нагода зустрітись всім разом і відчути себе однією великою українською родиною на місці, яке за задумом великого патріарха Йосипа Сліпого і має бути тим місцем, що збирає в розсіянні сущих», – розповів голова організаційного комітету о. Марко Семеген, Пасторальний координатор для українців греко-католиків в Італії.

Організаторами цьогорічного святкування були Апостольський Візитатор для українців греко-католиків Італії та Іспанії владика Діонісій (Ляхович), Пасторальний координатор о. Марко Семеген, Релігійне Товариство для українців католиків «Свята Софія» та Міська рада Рима в особі радника для Східної Європи Тетяни Кузик. Захід відбувся при підтримці Українського посольства в Італійській республіці, фундації «Мігрантес» Єпископської конференції Італії та єпархії Рима, Українських папських колегій, Християнського товариства українців в Італії Італійсько-української культурної асоціації. Спонсорську підтримку надали Міжнародні авіалінії України, Компанія Western Union, Благодійний фонд «Україна 3000», Християнсько-демократичний Союз та Асоціація українських жінок робітниць в Італії.

Додамо, що Свято матері проходить в Римі вже дванадцятий рік поспіль і було започатковане з ініціативи вокально-інструментального гурту «Єдині». З 2001 року свято організовує УГКЦ в Італії у тісній співпраці з різними українськими товариствами та спільнотами.

Прес-служба УГКЦ в Італії

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Вражаючі фото випускниць українських і російських шкіл (fOTO)

Українка намагалася покінчити із життям в римському аеропорту