in

В українській церкві у Флоренції встановлено новий іконостас

   18 листопада 2012 року вірні української греко-католицької церкви м.Флоренція відзначили десяту річницю заснування громади.

Урочисту Літургію у цей день очолили два українські владики, Преосв. Гліб Лончина, Апостольський Екзарх для українців греко-католиків у Великобританії і Преосв. Діонізій Ляхович, Апостольський Візитатор для українців греко-католиків у Італії і Іспанії, а також Його Еміненція Кардинал Джузеппе Беторі, Архиєпископ Флоренції, якому територіально підпорядковується громада УГКЦ.

Свята Літургія стала величною подячною молитвою і спільним святом українців та їх італійських гостей. Співслужили п’ятеро італійських та шестеро українських священиків: капелан для вірних Флоренції о.Володимир Волошин, а також о.Сергій Швагла зі Львова, о.Тарас Галавай з Модени, о. Макарій Іванишин з Риму, о.Михайло Хромянчук з Реджіо-Емілії, о.Володимир Люпак із Пізи.

Перед Службою Божою було освячено іконостас, виготовлений у Львові для флорентійського храму святих апостолів Симона Зилота і Юди Тадея. Він був привезений з України та встановлений у гарній середньовічній церкві, яка стала осередком українського релігійного і культурного життя у Флоренції. Іконостас було встановлено за дозволом відповідних релігійних і світських чинників міста. Його авторами є митці Анатолій і Віктор Мельники, Зеновій Меньших і Андрій Ярема. Проект іконостасу враховував особливості інтер’єру церкви й тому гармонійно сприймається поряд із роботами відомих тосканських скульпторів і художників. Іконостас є важливим елементом східно-християнського храму. Відтак новий іконостас став символом міжкультурного порозуміння і обміну. Він демонструє особливості нашого релігійного світогляду, красу нашого обряду. А для українців Флоренції він є величним нагадуванням про двері, що ведуть до неба. Ювілейне свято завершилося спільним обідом і розважальною програмою, яку підготували гурт музикантів і співаків з Мілану.

Олег ПЕТРУК

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Запрошуємо на концерт української бароккової музики в Римі

Україну на Римському кінофестивалі представив фільм Кіри Муратової