in

В Італію прибули книжки для маленьких українців

   Просимо усі українські школи на Апеннінах, зацікавлені у безкоштовному отриманні дитячої художньої літератури, звернутися до куратора проекту «Три веселки» в Італії Маріанни Сороневич

У рамках Всеукраїнського конкурсу “Книгоманія” Львівська міська рада організувала збір дитячої літератури для першого українського дитсадочка в Римі з назвою “Веселка”. Ще раніше у листі-зверненні керівник закладу Маріанна Сороневич повідомляла про те, що цей садочок відчуває гостру потребу в українській художній та методичній літературі.

“Дізнавшись про ситуацію в Римі, я запропонував директору українського видавництва “Веселка” Василеві Степаненку передати примірник альбому малюнків Шевченка у подарунок а також почати збір дитячих художніх книжок”, – розповів голова постійної депутатської комісії з питань культури, промоцій, засобів масової інформації та туризму Львівської міськради Ярослав Музичко.

“Як показує практика, труднощі з вивченням української мови мають навіть ті діти, чиї батьки родом з України. Ці малюки постійно перебувають в італійському середовищі, яке формує їх мислення та мовлення. Діти швидко вивчають нову мову, але так само швидко забувають її, якщо не були створені умови для її підтримання. І аби ці діти не втратили мовного коріння, щосуботи батьки ведуть їх до українських шкіл та дитсадків, даючи можливість розширити світогляд”, – повідомила листом Маріанна Сороневич, завідувач дитячого садка “Веселка” у Римі.

У дитсадку в столиці Італії, вихованці мають змогу перебувати в українському середовищі. Знайомляться з героями українських народних казок, вправляються у мовленні, розвивають образотворче мислення. Старші вдосконалюють українську мову, а молодші вчаться вимовляти перші слова. Та щоб навчання це було ефективним, потрібно створити належну матеріальну базу, якої, на жаль, немає.

“Уже 20 років ми живемо в незалежній Україні, а літератури, яка могла б виховувати, немає. Завданням “Веселки” є створення, видання та перевидання таких книжок для підростаючого покоління. Я вирішив подарувати на 50 тисяч гривень книжок дитсадку міста Львова і на 50 тисяч італійській “Веселці”, – сказав директор українського видавництва Василь Степаненко.

Та знайти жертводавців і зібрати книги – це ще півсправи. Великою проблемою стало їх перевезення за тисячі кілометрів від материзни. У вересні книжки було доставлено у Рим за сприяння Посольства України в Італії та депутата Верховної ради України Михайла Хмеля. Кількість книжок дозволяє римському дитсадку поділитися із регіональними українські навчальні заклади. Зараз організатори проекту обдумують можливість доставки літератури.

Просимо усі школи на Апеннінах, зацікавлені у безкоштовному отриманні дитячої художньої літератури, звернутися до куратора проекту «Три веселки» в Італії Маріанни Сороневич за адресою soronevych@libero.it. У наявності є художні книги для всіх категорій шкільного віку.

М.К.

Список українських шкіл в Італії

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Судді України та Італії стали ближчими

Omofobia: protesta a Kiev contro diritti omosessuali