in

Голодомор та війна на сході. У Тоді відкрито трагічні сторінки історії України

   У Тоді, що у провінції Перуджа, пройшло ряд заходів, у центрі які встановили причинно-наслідкові зв’язки подій від радянського періоду до сьогодення України.

Викладачі університетів, автори проукраїнських книг, українські та італійські журналісти зібралися у Тоді щоб розповісти правду про Україну.

У п’ятницю 4 грудня, у центральній залі міської ради, відбулася конференція “1989 крах комунізму в Європі: причини і динаміка”, яку провів Федеріго Арджентьері, професор політології, університет Джона Кебота у Римі. Деталі читайте ТУТ

Основні заходи відбулися у суботу, 5 грудня, коли провідні італійські науковці та журналісти виклали своє бачення історії та геополітичної ролі України на конференції «Україна: Від Геноциду до російського вторгнення“. До присутніх із вітальним словом звернулася Тетяна Іжевська, Посол України у Ватикані.

Голодомор – жахлива сторінка української історії, яка, на дистанції багатьох десятиліть, потребує аналізу та оцінки міжнародної спільноти. Хоча ряд країн визнали його актом геноциду українського народу, а інші – засудили його як винищення людства, вчинене тоталітарним сталінським режимом, факт загибелі мільйонів українців залишається невідомим для багатьох.

Федеріго Арджентьері, професор політології університету Джона Кебота у Римі, наголосив на факті, що Україна робить недостатньо для визнання Голодомору. Зокрема, відсутнє фінансування досліджень іноземними науковцями, чи відеоматеріалів, перекладених іноземними мовами.

Італійський громадський діяч, історик та блоґер Массіміліано ді Паскуале, представив власну книгу «Україна. Земля на межі», у якій розповідає про подорожі країною, яка перевершила його сподівання та захопила на усе життя.

Дослідник Східної Європи Сімоне Аттіліо Белецца, автор книжки «Повстати заради демократії», наочно спростував низку стереотипів, поширених серед італійців, щодо політичної та мовної ситуації в Україні та красномовно розповів про Голодомор, як одну із найжахливіших трагедій в історії.

Участь інших доповідачів завершили картину причинно-наслідкових зв’язків подій від радянського періоду до сьогодення України.

Професор Арджентьері застеріг присутніх, бути уважними до історичних фактів та не піддаватися під вплив пропаганди. Він порекомендував прочитати книгу «Золото Москви», написану Джанні Черветті, яка відкриває архівні факти фінансуванням СРСР комуністичної партії Італії.

Зараз Росія відродила традиції підкупу та впливу на громадську думку Радянського Союзу, щоб робити промоцію вигідних їм ідей.  «Через 50 років, можливо, ми дізнаємося про теперішнє фінансування пропагандистської машини в Європі…» – передбачив Арджентьері.

Основною аудиторією заходів були студенти італійських ліцеїв та городяни Тоді. Саме молодь є ключовою, для привернення уваги до подій в Україні.

Акцію було організовано «Ротарі клуб Тоді» та мерією міста, за участі Посольства України при Святому Престолі.

У неділю, 6 грудня, українська громада вперше зібралася на службу Божу, яку відправив священик Греко-католицької церкви отець Іван Стефурак. Присутні молилися за загиблими під час Голодомору, мир і спокій ув Україні. Пізніше громада зібралася щоб обговорити створення релігійної спільноти, яка стане 144 громадою УГКЦ в Італії.

________________________________________________

Більше новин:

 

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Студенти італійських ліцеїв дізнались правдиву роль комунізму в Європі

Папа Римський засудив експлуатацію праці нелегалів