in

Директори українських шкіл в Італії зустрілися із Міністром освіти та науки України

В Києві відбулася щорічна конференція “Українська освіта за кордоном: підсумки та перспективи”, за участі директорів та вчителів українських навчальних закладів з 11 країн світу.

 

17 – 21 серпня в Міжнародній українській школі у Києві, відбулася щорічна конференція “Українська освіта за кордоном: підсумки та перспективи”, за участі директорів та вчителів українських навчальних закладів з 11 країн світу (Італія, Португалія, Іспанія, Кувейт, Єгипет, Туреччина, Чехія та ін.)

Центральним моментом конференції була зустріч за круглим столом директорів закордонних українських шкіл та Міністра освіти та науки України Гриневич Л. М. Під час цієї зустрічі директори шкіл поділилися головними досягненнями своєї роботи.

МУШ – це єдина відповідь Міністерства освіти на глобальну кризу України – широкомасштабну еміграцію громадян України закордон. Це – єдина модель української школи за кордоном, яка дозволяє дітям заробітчан здобути українську освіту та отримати атестати, що відповідають вимогам чинного законодавства України.

Були обговорені також численні проблеми українського шкільництва за кордоном:

1. Сотні тисяч малих українців в еміграції, які не вміють навіть розмовляти українською мовою, втрачають усі зв’язки з Україною.

2. Необхідність розроблення спеціальних адаптованих підручників та методик для українських школярів за кордоном, які 6 днів на тиждень навчаються в неукраїнських школах.

3. Визнання чи нострифікація математичних та природничих знань, які українські діти отримують в іноземних школах за тимчасовим чи постійним місцем проживання.

4. Зарахування педагогічного стажу вчителям українських навчальних закладів за кордоном.

5. Необхідність проведення курсів підвищення кваліфікації вчителів закордонних українських навчальних закладів.
 
6. Визнання документів про повну загальну середню освіту України в країнах тимчасового проживання на міжурядовому рівні.

Було спільно визнано, що, завдяки МУШ,  тисячі українців за кордоном можуть здобувати українську освіту, отримають право вступу до ВНЗ України. Школи, які співпрацюють з МУШ, разом з церквою є осередками, що сприяють розвитку української культури на чужині, інформують про події на Україні, що протидіє гібридний війні.

Було згадано про “псевдо-патріотів”, які атакують українське шкільництво за кордоном, хочуть закриття та припинення співпраці з МУШом. Єдиною відповіддю на такі закиди може стати конкуренція: противники українських шкіла за кордоном, мають не пустословити, а заснувати альтернативну конкурентноспроможну школу. Недоліки має будь-який навчальний заклад, але якщо через непотрібні балачки закривається школа – це крах не тільки для української громади за кордоном, але удар по Україні.

Міністр освіти та науки України Лілія Михайлівна високо оцінила успіхи ЗУНЗ на чужині, їхні заслуги перед Україною і одночасно закликала поборювати недоліки і вдосконалювати ту єдину артерію, якою є українські школи на чужині для малих українців та українок. Міністр окремим наказом затвердив План заходів Міністерства щодо підтримки закордонних українців у сфері загальної середньої освіти на 2016 – 2020 роки (детальніше на сайті тут)

Інтереси українських шкіл в Італії представляли: о.Ігор Данильчук, засновник Української суботньої школи «Золотоуст» (м. Казерта), Саловська Катерина Остапівна, директор Української суботньої школи «Золотоуст» (м. Казерта)
Тарасенко Тетяна  Олексіївна, директор Української суботньої школи «Престиж» (м. Рим)


Перелік шкіл, які діють на території Італії та, забдяки співпраці із МУШ, забезпечують дітей освітою та державними атестатами знайдете ТУТ. Проте лише дві школи – у Римі та Казерті готують дітей з “1-го” по “11-тий” класи.

Список усіх українських шкіл в Італії знайдете ТУТ.

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Прем’єр-міністр України закликає повертатися із заробітків додому

Страхування власників автомобілів для виїзду за кордон подорожчає