in

Дитячий хор з Сімферополя завоював Італію

Зразковий молодіжний хор «Шкільні роки», із Сімферопольської дитячої музично-хорової, школи взяв участь у ІІ Міжнародному конкурсі хорів у місті Ріміні. Українську капелу відзначили найвищою нагородою, вона здобула перше місце в номінації «Однорідний хор». Крім того, їй було вручено спеціальну нагороду від мера Ріміні – медаль “Fngelcoin medalle Rimini”. Своїми враженнями та спогадами поділився директор музичної школи, художній керівник і головний диригент капели «Шкільні роки», заслужений працівник культури України, лауреат Державної премії Криму Віктор ЗАСЛАВСЬКИЙ.

Серед безлічі наших подорожей осібно стоїть остання поїздка до Італії, в якій було багато незвичайного для нашого хору. Це навіть не стислі терміни підготовки, хаос зі складом (майже половина дітей через низку причин не змогли поїхати на конкурс), фінансові проблеми, які розв’язувалися, як і інші, в останню мить, нервування з відкриттям віз – все це типово і є навіть звичним. Незвичайними були наші грядущі зустрічі зі співвітчизниками, що живуть зараз в Італії. Ми їхали і гадали, як складуться наші контакти, що чекає, крім конкурсних складнощів і хвилювань, які завжди на першому місці. Чітко усвідомлювали одне – за стислий проміжок часу людям, які хотіли б нам допомогти в Італії, практично неможливо нічого зробити. Але те, що побачили, що відчули за час перебування – перевершило навіть найсміливіші наші мрії. Так, як зустрічали наших дітей, як намагалися вирішити побутові, мовні і безліч інших проблем – так нас не зустрічали ніде.
У Ріміні зусиллями Анни Повх діти мали гаряче харчування. У Местре Микола Іванович Брик допоміг зі стоянкою автобуса, організував екскурсію Венецією і добродійний концерт у будинку стареньких.

Знайомство з Римом розпочалося за сприяння Президента релігійного Товариства «Свята Софія» отця, доктора Івана Дацка. Біля святого для кожного українця Собору Св.Софії дітей зустрів отець Олександр Сапунко, пасторальний координатор українців греко-католиків, та Анна Умлєва, голова Товариства Українців в Італії.

Отець Олександр провів цікаву екскурсію та подарував дітям на згадку образки Божої Матері і по примірнику християнського часопису українців
в Італії «До Світла». Ми були зворушені родинною теплотою зустрічі. Гідами незабутньої екскурсії у Римі були також наші співвітчизники Михайло Думінський і Оксана Бідованець. А у вечері відбувся чудовий концерт перед українським духовенством і студентами в Українській папській коле-
гії. Його допоміг організувати високо преподобний отець Генезій Віомар, ректор УПК Св. Йосафата.
Всі, з ким ми зустрічалися в Італії, виявили стільки душевного тепла і турбування, що це залишило навіть більше враження, ніж сам конкурс. Ми здобули перше місце, подолавши дуже серйозних суперників. І, здавалося б, що радість перемоги затьмарить все. Але неможливо забути сльози слухачів, для яких ми співали українські пісні, ті слова подяки і вдячності, які ми чули після наших концертів. «Ви повернули нас додому», – говорили нам. І це один з головних підсумків поїздки до Італії.

Низький уклін і сердечна подяка співвітчизникам, всім, хто прагнув зробити наше перебування в Італії приємним і комфортним, хто допоміг побачити і полюбити чудову країну, в якій живе багато громадян України з непростою долею, які, однак, зберегли душевне тепло і віру в кращу долю.

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Професійність на щодень

У подорож на Різдво