in

До плащаниці записують по телефону

10 квітня в місті Турині, Італія, католицька церква вперше за останні 10 років відкрила доступ до Туринської плащаниці. У це 4-метрове лляне полотно, за переказами, Йосип Аримафейський загорнув тіло Ісуса Христа.

У зв’язку з тим, що в період із 10 квітня по 23 травня очікують велику кількість прочан, охочим потрапити пропонують заздалегідь зарезервувати безкоштовні перепустки. Забронювати свій прихід можна через Інтернет або телефоном. У перші дні роботи сервісу вже зареєструвалися 600 тис. осіб із різних країн світу.

Плащаниця зберігається у туринській катедрі Івана Хрестителя з 1578 року.

Інтерес до неї виник 1898 року, після того, як фотограф Секондо Піа зробив знімки реліквії і виявив на негативах зображення людського обличчя. Вирішили, що це лик Ісуса Христа.

Суперечки про справжність плащаниці ведуть не перше десятиліття, оскільки досі не вдалося точно встановити час виготовлення полотна. Наразі католицька церква не підтверджує, але й не заперечує, що реліквія є саме тим полотном, що вкривало тіло померлого Ісуса Христа.

До XIII ст. плащаниця зберігалася в Софійському соборі Константинополя. Там її виставляли на загальний огляд по п’ятницях. Після того, як у Візантію 1204-го прийшли хрестоносці, реліквія зникла і з’явилася знову за 150 років. Її нібито зберіг орден тамплієрів.


Ігор ЛУБ’ЯНОВ, Газета по-українськи

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Святкуймо разом День матері

Італія знову закрила повітряний простір