in

Діти української школи та дитячого садочка у Римі читають вірші Кобзаря

alt   У Львові було презентовано проект «Українські дітки у світі читають «Кобзар». До акції долучилася українська суботня школа «Престиж» та дитячий садочок «Веселка» з Рима

Львівський міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою провів акцію «Мій подарунок для Тараса Шевченка». У рамках проекту презентували фільм, у якому діти українців, які перебувають за кордоном, читали вірші Кобзаря. Захід відбувся у передліття 200-х роковин великого українського поета.

Як розповіла директор Інституту Ірина Ключковська, ідея фільму виникла, коли вони роздумували над тим, як небуденно провести Шевченківське свято. Ініціативу підхопили в різних країнах світу, для фільму надіслали відео з виступами 125 дітей – вихідців з України. У стрічці діти різного віку захоплено декламують вірші Кобзаря.

«Насправді ми не очікували такого вагомого результату, – розповіла директор МІОКу Ірина Ключковська. – Очікували побачити приблизно 25–30 дітей і були приємно здивовані, коли отримали відео з 22 країн світу».
Акція охопила Україну, Бразилію, Німеччину, Швецію, Іспанію, Португалію, Туреччину, Канаду, Грузію, Словенію, Великобританію, Францію, Латвію, Естонію, Норвегію, Польщу, Молдову, Румунію, Нідерланди, Росію, Казахстан та США – ті частини світу, де проживають українці. Цікаво, що у фільмі згадувалося, скільки українців перебуває зараз у тій чи тій країні.

В заході взяли участь діти української суботньої школи «Престиж» (Соломія Панасюк, Олександр Стахов) та дитячого садка «Веселка» (Денис Марич, Ґая Брессі, Денис Пекелко і Олеся Андрухів). Відео римської школи було реалізовано Фабіо Амброджі та Маріанною Сороневич, яка викладає українську мову для наймолодших. «Ця акція дала дітям нашої школи можливість проявити себе та отримати додатковий стимул до вивчення української мови. Декламація віршів для них – непроста справа. Більшість учнів дитсадка та молодших класів  народжені в Італії, тому рідною мовою для них є італійська. Відвідуючи нашу школу вони мають можливість вивчати материнську мову та культуру і не втрачати своєї національної ідентичності» – прокоментувала пані Сороневич.

Фільм, із виступами усіх дітей української суботньої школ «Престиж» та дитячий садочок «Веселка» з Рима можна переглянути ТУТ

Незалежно від того, в якій країні живемо, нашим дітям слід прищеплювати любов до рідної мови, щоб вони залишалися українцям. Завдання батьків та педагогів українських шкіл – це дати їм можливість відчувати націю і пишатися своєю країною і мовою.

Марія Козачок

 

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Наркотики у Рівне та Тернопіль надходили з Італії

Українські жінки живуть на 10 років довше за чоловіків і курять менше, ніж європейки