in

Закарпатська ялинка до Ватикану мандруватиме майже тиждень

Тривалість транспортування з рахівських гір ялинки, яка прикрасить столицю католицизму Ватикан на Різдво, негабаритним автопоїздом займе майже тиждень.

Тридцятиметрова ялинка з Рахівщини та 43 трохи менших ялиць з Львівської області прикрасять площу Святого Петра у Ватикані й Апостольський палац на Різдво.

Дерево вже обрали – це 30-метрова ялинка, з діаметром стовбура понад півметра та вагою майже 4 тонни. Саме гігантські розміри дерева і ускладнюють його зрізання та транспортування. До того ж, дерево росте у високогірній Рахівщині, до нього відсутній прямий під’їзд – навіть фахівцям, які зрізатимуть ялинку, кількасот метрів до місця робіт доведеться йти пішки.

Попри труднощі, багато чого вже зроблено. Зокрема, вже визначились із перевізником – роботи з доставки дерева з Рахівщини до Риму виконуватиме словенський перевізник. Фірма вже має досвід такої роботи – у 2009 році вона транспортувала зелене дерево схожих розмірів з Бельгії до Ватикану. Попередня вартість робіт експедитора становитиме близько 30 тис. євро.

Найскладнішим етапом залишається зрізання та пакування ялинки. За технологією спочатку обрізають нижні гілки (їх, до речі, також везтимуть до Риму), гілки ялинки обв’язують спеціальним тросом – аби зменшити дерево у діаметрі хоча б до трьох метрів. Потім стовбур чіпляє вертоліт, і тільки у такому, «підвішеному» стані, ялинку починають рубати. Потім, вертоліт транспортує дерево до автопоїзда, який чекатиме на завантаження біля дороги. Гвинтокрил кладе обв’язане дерево на вантажівку, де його накривають спеціальним захисним тентом.

Для того, аби не робити помилок під час самого процесу, вже завтра на Рахівщину поїде спеціальна комісія. До її складу ввійдуть представники обласної адміністрації, компанії-перевізника, рятувальники, лісівники.

«Нам випала велика честь долучитись до організації «Українського Різдва у Ватикані». Водночас, це дуже непросте завдання – жоден регіон нашої країни не має подібного досвіду. Але терміни досить стислі, тому моделювати ситуацію та приймати рішення треба самотужки. До того ж, область має цілковиту підтримку керівництва держави», – сказав голова Закарпатської ОДА Олександр Ледида, – цитує прес-центр ОДА.

Читайте також:

Запрошуємо на Українське Різдво у Ватикані

 

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Україна подарує Ватикану карпатську ялинку (ВІДЕО)

Сильвіо Берлусконі: Найвідоміші конфузи політика