in

Канадійська та італійська діаспора на шляху до співпраці

Павло Ґрод, заступник президента Світового Конґресу Українців і Президент Конґресу Українців Канади зустрівся із активістами української громади Рима.

Зустріч, яка пройшла у Посольстві України про святому Престолі, у рамках робочого візиту Павла Ґрода у Рим та Ватикан, мала на меті знайти спільні напрямки співпраці.

Італійська і канадська діаспора дуже різні за своєю історією та сьогоденням. У цьому році північно-американська громада святкуватиме 120 річчя від заснування, в той час як в Італії живуть іммігранти четвертої хвилі, що піднялася в кінці 90-х. Тож досвід укладу, організації та адміністрування старої діаспори є дуже цінними для італійської, яка ще шукає свого становлення.

Конгрес українців Канади ставить перед собою завдання лобіювати інтереси України: «В Канаді ми вважаємося не канадійцями українського походження, а українськими канадійцями, тобто майже корінним населенням – сказав пан Ґрод – Ми є громадою яка найбільше впливає на зовнішню політику країни».

За  його словами, діаспора об’єднує українців «від колиски до могили»: «Наші діти ходять в українські дитячі садки, а далі у школу, хрестяться в українських церквах, а пізніше їх залучають до життя спільноти».

Громадський діяч вважає, що мережа активістів у світі важлива для спільної дії. Він наголосив на важливості створення в Італії свого дієвого Конгресу, що об’єднував би громадські організації та був би вагомим у лиці італійського політикуму у питаннях захисту інтересів України.

Римські активісти познайомили пана Ґрода із реаліями тутешньої імміграції та домовилися про скору зустріч на зборах Світового конгресу українців у Мадриді (Іспанія) де протягом трьох днів учасники креслитимуть шляхи на майбутнє щодо координації діяльності українців усього світу в підтримці України, протидії російській дезінформації та зміцненню світової мережі СКУ.

Маріанна СОРОНЕВИЧ

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Сценарій грузинського сепаратизму для України

Найбільше нелегалів з України працює в Польщі, ФРН, Італії, РФ і Канаді