in

Карпатські ялинки успішно пройшли ватиканський кастинг

Тридцятиметрова ялинка з Рахівщини та 43 трохи менших ялиць з Львівської області прикрасять площу Святого Петра у Ватикані та Апостольський палац на Різдво. Ідея подарувати Святому Престолу українські ялинки належить Главі УГКЦ Святославу (Шевчуку), повідомляє релігійно-інформаційна служба України.

“Це надзвичайно важлива подія, тому що різні країни роками чекають на цю можливість. Для України це ще одне свідоцтво її європейського коріння та приналежності до сім’ї європейських народів”, – сказав Предстоятель УГКЦ.

Щоб показати, які саме ялинки пропонуються, лісники провели фотосесію зелених красунь. Світлини відправили до Ватикану. Там і обрали 43 білих ялиці з Дрогобицького, Сколівського та Старосамбірського районів. Висота дерев від трьох до шести метрів. І всі мають підвищену пухнастість.

А ось ялину, яка тішитиме око на площі Святого Петра, знайшли аж в селі Богдан Рахівського району на Говерлі. Як повідомив начальник лісової інспекції Львівської області Мирослав Пилипів, красуні, які вибороли честь поїхати до Ватикану, зараз ще ростуть. “Вже в грудні ми їх акуратно викопаємо, запакуємо і відправимо літаком”, – зазначає М.Пилипів.

Згідно з договором ялинки мають доставити до Ватикану до 12 грудня. І якщо шестиметрові красуні ще якось можна доправити літаком, то як транспортуватимуть рахівську ялинку, ще не знають. Вочевидь, українці звернуться за допомогою до своїх словацьких колег, які вже возили свою ялинку до Ватикану. Щодо прикрас, то вони теж будуть в українському стилі – вертепівські герої, солом’яні та паперові ангелочки, звізди та павуки. Частину прикрас виготовлять в Україні діти та народні майстри, частину – заробітчани.

Нагадаємо, традиція встановлювати різдвяну ялинку на площі Святого Петра у Ватикані з’явилася в 1982 році під час понтифікату Івана Павла ІІ. Кожного року ялинки дарує інша країна. Минулоріч це була Італія, а до того – Австрія, Німеччина та Бельгія.

Джерело: Укрінформ

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Янукович говорив із діаспорою Бразилії про сало й горілку до “офіціозу”

Презентація книги «Святий Престол та Голодомор: Документи таємного архіву Ватикану щодо Великого Голоду 1932-33 року в Радянській Україні» (ФОТО)