in

Кольори Майдану для римських глядачів

   Молоді українські митці Марія Діордійчук та Єгор Стрєлков привезли свої картини, створені в епіцентрі подій на Майдані, до Риму і представили їх в українському посольстві на виставці «Кольори Волі». Художники розповіли про те, як творилися роботи, про свої переживання та про події на центральній площі міста країни, свідками яких вони стали.

Техніка виконання робіт «Кольори Волі» значно відрізняється від звичайної. Художники працювали з акрилом, використовуючи великі емоційні мазки. Через те, що у січні та лютому в морозні дні замерзали руки, елементи полотен накладались спеціальним металевим мастихіном. На понад десяти картинах – пейзажі засніженого Майдану, барикад, наметів. Одні з найяскравіших – «Пращур» та «Нащадок» – образи майданівців на фоні вуличних баталій та палаючих шин.

«Я хочу показати «Кольори Волі» цілому світу, розповісти унікальну історію створення цієї серії робіт. Минула зима змінила не тільки Україну, найбільш важливі зміни відбулись всередині нас. Ми стали нацією. Я горда бути українкою, горда, що беру участь у всіх цих подіях. Я побачила багато неймовірного в людях і тепер я маю розповісти це світові», – каже Марія.

Кілька десятків українців та кілька італійців прийшло відвідати виставку. Всі вони мали змогу зблизька роздивитися картини, поспілкуватися з митцями. Єгор запропонував всім охочим безкоштовно створити татуювання, як він робив це у вирі подій на Майдані. Єдина вимога до тату – українська тематика.

Паралельно з презентацією робіт художники розповідали про свої емоції, про те, як звичністю в центрі Києва стали коктейлі Молотова, про багатьох українців, які допомагали протестувальникам. Молоді художники вже представили свої роботи у Естонії, Данії та інших європейських країнах. Одне з головних завдань, які ставлять перед собою Марія з Єгором, – розвінчати міфи про Майдан, що створює російська пропаганда.

В неділю 20 липня  митці представити  експозицію “Барикадне мистецтво на площах Риму” на площі перед Пантеоном у Римі, за сприяння Конгресу Українців у Італії (прим. Ред.)

Христина ЗАНИК

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Ucraini a Milano: “”Putin aggressore””

Буденне обличчя політики