in

Купальський вечір у Серіно

   Це свято прийшло з глибини віків і дає нам можливість доторкнутися до чарівного. Цьогоріч українці Серіно також торкнулися традицій на чужій землі.

ФОТОГАЛЕРЕЯ СВЯТКУВАНЬ

Це свято – симбіоз язичницького Купала, свята літнього сонцевороту, коли світило повертало з літа на зиму, та християнського народження Іоана Хрестителя Предтечі.

За язичницьких часів Купало був богом землеробства, тому йому приносили в жертву хліб. А Морена або Мара (Марина) — богиня зимового холоду та голоду.У давнину, увечері, напередодні купальської ночі, хлопці розривали Морену на шматки та кидали їх у воду. Згодом топили й Купала. Наші дівчата також наряджали Морену, а хлопці – Купайла. Вони прикрашали гілки вінками, стрічками, свічками. Потім хлопці та дівчата співали та танцювали навколо Купала та Морени: «Кругом Мариноньки ходили дівоньки».

Існує повір’я, що на Купала вода та вогонь мають цілющу силу. Вогнище було головним атрибутом свята. Усі стрибали через вогнище, щоб очиститися від злого, бути здоровим. Господині палили в купальському вогні одяг хворих дітей, щоб разом із вбранням згоріли і хвороби.

Ці деталі давніх святкувань були відомі не усім гостям свята, тим більше – італійцям.

«Італійці водили хороводи разом з нами навколо Морени і Купала, і навіть через вогнище стрибали! Спочатку несміливо, десь хтось, а потім як розійшлися, то по декілька разів стрибали!» – розповідає організатор свята Ольга Тарасюк – А далі усі спостерігали за віночками, які пускали дівчата на воду, щоб відгадати, звідки прийде сужений».

Розвеселив усіх і козак Вакула, у якого спочатку маленьке бісеня намагалося викрасти мішок, а коли Вакула заснув, випивши медовухи, – русалки залоскотали…

Свято проводилося в горах біля Серіно (АВ), тому серед спекотного літнього дня легка гірська лісова прохолода зробила його насправді приємним та незабутнім.

Продовжилося свято в приміщенні ресторану «Боскетто». Святковий обід, розваги, ігри, музика, пісні підтримували чудовий настрій учасників.

Організатори свята – асоціація «Родина» ( голова Тетяна Белякова), асоціація «Музика і шоу» ( голова Олена Куваєва), асоціація «Калина» (голова Ольга Тарасюк).

 

______________________________________

Вам потрібна віза для в’їзду в Італію чи дозвіл на проживання в Італії? Не знаєте звідки почати і що для цього потрібно? Скористайтеся нашим безплатним сервісом он-лайн Migreat: імміграція в Італію або поставте запитання нашим фахівцям з імміграційних справ.

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Україна змінює правила вступу до вузів

Купальські гуляння у Серіно (ФОТО)