in

Лариса Ніцой: українську книжку – Римській бібліотеці

 

 

 

   Чи знаєте Ви, що в Італії в Римі є український садочок, українська школа та українська газета? Я про це дізналася в травні цього року, коли мене, дитячу письменницю, запросила до Риму на зустріч з українськими дітками редактор “Української газети” в Італії Маріанна Сороневич.

 

Уже в Італії, поспілкувавшись з маленькими читачами та їхніми батьками, я зробила ще одне відкриття: у Римській міській бібліотеці є відділ української літератури. Створений він недавно і наповнений творами класиків Лесі Українки, Івана Франка, Тараса Шевченка. Тоді ж на зустрічі з вуст наших земляків прозвучало, що вони залюбки читали б сучасних українських авторів, і дитячих, і дорослих, але їх у бібліотеці немає. 
 
Отам в Італії і виникла ідея зібрати бібліотечку сучасної української літератури і передати її в Рим. Адже у нас в Україні ми традиційно збираємо книжки для інтернатів, сільських бібліотек, тощо, то хіба ми не зберемо для Риму, а потім і для інших бібліотек світу?
 
Повернувшись в Україну, я поділилася цією ідеєю з друзями та колегами у Фейсбуці і відразу отримала підтримку та конкретне запитання: «Куди нести книжки?» На жаль, мережа книгарень не відгукнулася на нашу пропозицію збирати книги в них. Та на щастя, є Форум Видавців у Львові, його організатори та Олександра Коваль. Вони надають для цієї акції намет, який стоятиме на вул. Коперникана вході до книжкової ярмарки.
 
Закономірно виникає наступне питання, як зібрані книги переправити за кордон? Адже це не одна-дві книжки, і не чемодан книжок. Вирішити цю проблему нам узявся благодійний Фонд Сергія Бондарчука «Нові традиції». Цей Фонд неодноразово підтримував літературні акції, Міжнародний кінофестиваль «Молодість» та інші культурологічні проекти, тож і цього разу його допомога буде доречною.
 
Отже, дорогі небайдужі друзі, слово за Вами! Приходьте, приїздіть на Форум видавців у Львові і здавайте українські книжки для Римської бібліотеки. Від вашої активності  залежатиме успіх справи! Книжки  українських  авторів можна приносити протягом усіх днів роботи Форуму до намету, що стоятиме біля виходу з Палацу мистецтв з написом “Я збираю книжки для Риму” або віддати волонтерам, які ходитимуть на Форумі в футболках “Я збираю книжки для Риму”.
 
Лариса Ніцой
Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Українців в Італії обговорили інтеграцію шляху до підписання Угоди про асоціацію з ЄС

Українка в Падові покінчила життя самогубством