in

Львівська художниця стала лауреатом Флорентійського бієнале

Львівська художниця Антоніна Денисюк стала лауреатом Спеціальної Міжнародної Премії імені Лоренцо Медичі на бієнале сучасного мистецтва у Флоренції (Італія), що відбувся з 3 до 11 грудня. Львів’янка була єдиною українською художницею, хто представив свої роботи на VII бієнале, в якому взяли участь 600 художників з 70 країн світу. Чим здивувала українка поважне журі? Чому українські художники не часто відвідують престижні виставки?

У Флоренцію Антоніна Денисюк привезла три свої живописи. Її роботи яскраві й несподівані. Здавалося б, як ще по-новому і сучасному можна намалювати квіти? Її гладіолуси на картині «Даючи життя» – своєрідна «квіткова війна». Бо гладіолус – розкішна й красива квітка, а ще її називають квіткою-воїном і мечем. Так і сучасний світ – глобалізований і ворожий, але й затишний. Усю суть життя і його суперечності Антоніна Денисюк передала мовою фарб. Картину відзначило журі з 30 осіб спеціальною премією імені Лоренцо Медичі з-поміж 2000 мистецьких творів.

«Я дуже тішусь, бо набрала нового досвіду і спілкування, і розуміння. Мистецтво єдине, що може протистояти рутині й офіціозу. Без мистецтва немає розвитку держави і економіки. Мені приємно, що можна було показати себе на світовому рівні, це інше відчуття», – каже художниця.

Флорентійське бієнале відбувається з 1997 року раз у два роки у фортеці да Бассо. За рік до проведення конкурсу журі визначає його учасників. Антоніна Денисюк, як і інші митці, виставляли свої роботи на виділених 3 квадратних метрах площі. 10 днів журі відбирало кращих з кращих. А художники спілкувались, знайомились, обговорювали тенденції сучасного мистецтва.

​​Бієнале об’єднує людей

Ціль Міжнародного конкурсу – об’єднати людей. За весь час існування бієнале у ньому взяли участь 5 тисяч митців світу, з них лише четверо були з України.

Для українських художників світ закритий, зауважила Антоніна Денисюк. «Митці опинились у своєрідному гетто, а перепонами є візові питання і відсутність меценатства у культурі», – наголосила Радіо Свобода художниця.

За участь у бієнале потрібно заплатити 2500 євро. Львівська художниця знайшла спонсорів для своєї поїздки у Європі, але не на батьківщині. Втім, більшість художників світу приїхали на бієнале завдяки підтримці своїх мерій.

«Наших художників на міжнародній арені немає. Україна відсутня, але українські художники мають що показати. Все залежить від економіки, чим сильнішою буде економіка країни (коли не будуть мільйони вивозитись за кордон), то держава буде присутня і на світовій арені», – говорить художниця.

Дехто із митців називає бієнале у Флоренції «ярмарком марнославства» через грошовий внесок за участь. Та щоразу Бієнале збирає найкращих митців світу. Цього року Нідерланди відправили у Флоренцію 30 своїх митців. Адже розвиток мистецтва у країні вважається престижною справою.

Антоніна Денисюк привезла у Львів відзнаку бієнале із зображенням флорентійського державного діяча 15 століття, покровителя мистецтва і поета Лоренцо Медичі. При його флорентійському дворі творили Сандро Боттічеллі і Мікеланджело Буонарроті.

Радіо Свобода

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Янукович боїться, що в Україні буде, як в Італії

Італійський бездомний згорів напередодні Різдва, відмовившись від спадщини у 250 тисяч євро