in

Ми – це також Майдан!

   Євромайдан-2014 почав нову сторінку історії України. До цього ми гордилися безкровним здобуттям Незалежності. Тепер – маємо Небесну сотню, крові якої зрадити права не маємо.

Українці в Італії активно переживали події в Україні. Численні мітинги пройшли у багатьох містах. Вони об’єднували небайдужих, щоб поділитися останніми подіями в і оцінити їх. Збирали кошти та гуманітарну допомогу на підтримку співвітчизників, які на барикадах відвойовували своє бажання жити в демократичній країні.

У Римі, Мілані та Неаполі – містах, де є дипломатичні представництва України, громада була найактивнішою. Вона направляли звернення із зібраними підписами, що засуджували дії влади та закликала дипломатів висловити власну позицію щодо подій в Україні.

Українці проявляли креатив у проведенні акцій. Зокрема, у Римі молодь організувала флеш-моб, виходила в образі заплаканої та закутої в ланцюги України. А у Неаполі дівчата пройшли вулицями міста, заквітчані вінками та прикрасили небо велетенським написом з надувних кульок – «Україна».

Від початку діаспоряни намагалися подолати байдужість італійських ЗМІ та привернути увагу суспільства до небезпечної ситуації в Україні. На жаль, перші два місяці мас-медіа не надали їм великого значення. Україна вийшла на перші шпальти газет лише після того, як почали вмирати люди…

Громада провела акцію під стінами італійського парламенту. Щоб зрушити застояне озеро італійського політикуму, активісти зустрілися з депутатом Каліда Чаокі та Еміліо Чіарло, керівником Міжнародного відділу Демократичної партії в Палаті депутатів та Постійному Комітеті з прав людини в італійському парламенті.
Окрему роль у підтримці громади відіграла Українська греко-католицька церква. Отці молилися із віруючими на Майданах та у церквах за мир і спокій, здоров’я живих та упокій мертвих. Представники УГКЦ брали участь у політичних зустрічах, несучи з собою меседж захисту прав людини.

Глава УГКЦ Святослав Шевчук відслужив молебні за мирну Україну та загиблих на Майдані в українській базиліці Св. Софії. Провідник греко-католиків зустрівся з вірянами та розповів, як церква і люди пережили криваве протистояння з владою у Києві. Блаженніший Святослав говорив про погрози на адресу УКГЦ за «незаконну присутність на Майдані», про солідарність усіх церков України, про столичні храми, які стали притулком і порятунком для скривджених і поранених. Та найбільше він згадував про людей: загиблих, поранених і вцілілих.

Окремою темою життя громади останніх місяців стали стосунки із дипломатичними представництвами України. Вбачаючи в них представників влади, вимагала зустрічі із Послом та консулами, та вони відгородилися від громади стіною мовчання. Зрештою 7 лютого посольство в Римі зустрілося із активістами та представником УГКЦ та громадських організацій. Хтось на зустріч вирішив не піти, керуючись суб’єктивними переконаннями, інші – вірили що побудова громадянського суспільства, навіть в найтяжчі часи, можлива лише шляхом діалогу та конструктивних перетворень.

Жахливі новини кривавого четверга 20-го лютого загострили емоції. Посол України в Італії вийшов до мітингувальників під ескламації майдану, часом агресивні. «Я засуджую ескалацію конфлікту в Україні, а також дії тих, чиї накази призвели до людських жертв. Я виступаю за необхідність застосування негайних заходів, спрямованих на відновлення громадянського миру та безпеки і збереження цілісності держави» – сказав він.

Зустріч із мітингувальниками повторилася наступного дня, коли президент Янукович та представники опозиції підписали угоду про врегулювання кризи в Україні. Діалог завершився спільною молитвою за українців, загиблих на Майдані. Наступного дня під стінами посольства запалили свічки, щоб освітити шлях їхнім невинним душам.

Увесь біль, накопичений за три місяці протистоянь у Києві, вилився у спільну молитву та всеукраїнську ходу вулицями Рима.

Акція на підтримку Майдану та скорботи за загиблими Героями відбулася у неділю 23 лютого в Римі.
У римському соборі Святої Софії Блаженніший Верховний Архієпископ Української греко-католицької церкви Святослав Шевчук очолив Архієрейську Божественну Літургію, а пізніше виступив перед віруючими. У столицю приїхали представники громад з Мілану, Модени, Флоренції, Ріміні, Венеції, Тревізо, Неаполя та інших міст Італії. Мирна хода з кількох тисяч протестуючих з прапорами України та ЄС та маніфестами проти Януковича-кривавого, проти пролиття крові в Україні відбулася вулицями Риму. Такого кількісного маршу іноземців Древнє місто ще не бачило.

У день початку передвиборчої кампанії в Україні відбулася друга зустріч громади з участю посла та завідувача Консульського відділу Посольства України в Італії Ромага Горяйнова. Обговорили заходи щодо підвищення електоральної активності українців в Італії як єдиного можливого засобу демократії; покращення роботи виборчих дільниць; заплановану зустріч італійського Міністерства праці та соціальної політики із українською громадою для виявлення потреб та визначити шляхів українсько-італійських відносин співпраці у соціально-іміграційній сфері.

Зараз, коли режим повалено, українці в Італії думають про наступні вибори і відчувають, нарівні із співвітчизниками на Батьківщині, свою відповідальність за побудову нової, демократичної України.

Маріанна СОРОНЕВИЧ

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

«Ми зараз починатимемо будувати країну, хоча мали б це зробити 20 років тому» Розмова із Євгеном Перелигіним, Надзвичайним і Повноважним Послом України в Італійській Республіці

МЗС Італії застерігає громадян від поїздок у Крим