in

Мозаїка римського життя Гоголя

В Римі представлено італійську версію книги Валентини Виноградової “Римські адреси Гоголя”

Доля розпорядилася так, щоб ця полтавка потрапила до Риму через 170 років з чаів перебування тут свого видатного земляка, щоб знайти усі його “римські адреси” і розповісти про них читачам! До ювілею Миколи Гоголя Валентина зробила два подарунки – у квітні 2009 року у Полтаві опублікувала свій цікавий путівник російською мовою, а в січні 2010 року вже вийшла італійська версія її “гоголіани”. Це видання з радістю зустріли римляни, які пишаються з того, що у Вічному місті  гостював майже 10 років автор “Мертвих душ”. З великим успіхом, у лютому, пройшла презентація “Римських адрес Гоголя” у книжковому магазині “Russia ecumenica”, що на вулиці Борго Піо, в районі Ватикану.

Цьогоразу, книгу представляв відомий італійський письменник і журналіст Мело Френі, який високо оцінив працю Валентини, назвав її книгу “чудовою мозаїкою римського життя Гоголя”, а саму авторку порівняв із Флобером, який так увійшов в образ своєї героїні, що навіть зізнався: “Мадам Боварі – це я”. За думкою синьора Френі, Валентина Виноградова так проникливо і захоплено вжилася в образ письменника, в його думки і почуття, що її теж можна ототожнювати з Гоголем.

Письменниця організувала сценарій презентації так, щоб “оживити” сторінки своєї книги голосами друзів. В цьому їй майстерно допомогли: чоловік Алберто Васконі, Наталія Іваннікова, Тетяна Чобану, Дарія Гречушнікова, Сильвія Хосу. Чудово вплелися в канву сценарія улюблені пісні Гоголя, які чудово виконали Олег Нехаєв та Ніна Лисенко. Оригінальне привітання підготував для винуватиці свята фольклорний український театр “Берегиня”, який представляли його керівниці – Марія Беднарчук та Віра Хижа.

Це цікаве дійство закінчилося на зворушливій ноті: фінальний епізод книги про те, як Гоголь назавжди залишає Рим, читала Наталія Іваннікова під ніжну і трагічну  мелодію вальса Євгена Доги “Мій ласкавий і ніжний звір”… З великим задоволенням залишали це чудове гоголівське свято італійці – сумуючи, що воно так швидко закінчилося, і сподіваючись, що такі змістовні заходи будуть проводитися в Римі якомога частіше.

http://www.mfa.gov.ua

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Останній дзвоник української школи у Римі

Рівень прибутку для отримання італійського громадянства