in

Мігранти та їхні рідні знову зустрілися у Львові

   Чергова щомісячна зустріч мігрантів та їхніх родин відбулася 29 травня у приміщенні конференц-залу, що при соборі святого Юра у Львові.

«Як розбудити мігранта?» – такою була тема цієї зустрічі. Учасники вели мову про те, як допомогти мігрантові віднайти себе в сучасних українських реаліях, в які вони повернулися, як не замкнутись і не залишитись наодинці із своїми труднощами.

На зустрічі були присутні: о. Василь Поточняк – виконавчий секретар ПМВ УГКЦ, о. Ігор Козанкевич – директор БФ «Карітас» СДЄ, виконуюча обов’язки референта Львівської архиєпархії, п. Марія Гапук, представники спільноти «Пієта», м. Івано-Франківська, а також науковці, які займаються питаннями міграції, мігранти, їхні рідні та учасники традиційних 10-денних піших прощ із Самбора у Зарваницю.

Запрошені гості намагалися поділитись тим досвідом праці з мігрантами, який кожен веде у цій ділянці на своєму робочому місці. Учасники, серед інших, мали змогу послухати доповіді та науковий погляд на проблему міграції доцента НУ ім. Франка п. Олени Гінди. Мар’яна Нич, представник Всеукраїнського БФ «Запорука» у Львівській області, розповідала про діяльність фонду, зокрема про налагоджений скайп-зв’язок для міжособового спілкування та інформативну і психологічну допомогу, яку веде їхня організація для тих, хто повернувся і тих, хто вирішив податися на чужину.

Цікавим було свідчення студента НУ ім. І. Франка, котрий поділився із присутніми своїм молодим, але вже мігрантським досвідом. Юнак поїхав на навчання в Італію, де, за його словами, мав можливість отримати чудову освіту і в майбутньому можливість праці, однак хлопець, не завершивши навчання, повернувся додому. «Я не хотів там залишатися, – стверджує студент, – хоч я мав прекрасні можливості, але для мене це –чужина».

На завершення о. Василь поділився із присутніми враженнями від нещодавної поїздки у Португалію та розповів про систему праці з мігрантами у цій країні, яку держава вдало зуміла скерувати на позитив.

Опісля в соборі святого Юра Ігор (Возьняк) – Львівський архиєпископ, у співслужінні з духовенством очолив Молебень до Пресвятої Богородиці та звернувся до паломників зі словами: «Із євангельського читання Пресвята Богородиця спішила до своєї тітки Єлизавети ще більше, як на прощу, тому там залишилася 3 місяці, щоб допомагати тій, яка у своїй старості тішилася народженню сина. …Не можна звинувачувати Бога про брак праці в нашій країні, про крайні злидні, що торкаються багатьох осіб. Нам усім треба сказати своє мирне слово, щоб розбудити тих, хто засинає при владі, щоб ті особи виконували волю Бога. Не було і не є легко нашим емігрантам, котрі в поті чола заробляють копійку поза межами Батьківщини, перебуваючи далеко від рідні та свого краю. Але потрібно дякувати нашим людям, котрі пам’ятають про своє коріння та про свою жертву. Привітні голоси нашого народу звучать на різних континентах, часто також це і голоси мозольного труду та всякого терпіння. …Жертвуйте вашу прощу та благайте Господа про гідного лідера, котрий дбав би щиро за свій народ і виводив його із злиднів. …Пресвята Богородиця радо поверталася до свого дому після довших відвідин святої Єлизавети. …Молімось, щоб настав такий добрий час, щоб українці зі спокоєм на душі поверталися на рідну землю. Хай Господь благословить нас справжніми лідерами, щирими провідниками України та її народу. Хай ця проща буде успішною Вам для духовного зросту. Хай Бог постійно живе у вашому серці», – побажав владика Ігор паломникам.

Після цього мігранти вирушили до Страдчу. У прощі взяло участь близько 250 осіб. Дорогою прочани мали можливість помолитися на могилі о. Зарицького, мученика та ісповідника віри. Близько до півночі відпочивали та роздумували над запропонованими духовними темами, у групах ділилися своїми переживаннями та досвідом.

Божественну Літургію у Страдчі очолив о. Василь, співслужив о. Ігор. На завершення прочани помолились Хресну дорогу та повернулись у свої домівки.

Іванна Рижан

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Що таке заставний депозит орендного контракту в Італії?

Тернопільщина: затримано жінку, яка вербувала дівчат в Італію