in

Нагороджено переможців І Конкурсу української книги в Італії

30 жовтня, у рамках проведення Днів української культури у Римі, було проведено інавгурацію відділу книжок на українській мові у бібліотеці Фламінья і відзначено учасників та переможців книжкового змагання

У приміщенні бібліотеки Фламінья, завчасно зібралися численні шанувальники книги. На літературне свято приїхали учасники Конкурсу української книги в Італії із Лаціо та інших регіонів країни. Автори спілкувалися із колегами, ділилися враженнями від книг-конкурсантів, виставлених на стенді, захоплювалися можливістю читати літературу українською мовою, що надає від тепер іноземний відділ бібліотеки Фламінья.

 

З вітальним словом до присутніх звернулася відповідальний директор Бібліотек Риму Габріелла Санна. Вона привітала українську громаду, та висловила сподівання, що новий літературний відділ знайде чисельних читачів.

Тетяна Кузик, додатковий радник римської мерії, що надала підтримку цьому заходу, познайомила присутніх із подіями запланованими в житті української громади.

Захід продовжився виступами членів журі, які оцінювали літературний талант українських авторів в Італії. Голова комісії Олена Пономарева, професор римського університету «Ла Сап’єнца», проаналізувала явище іммігрантської літератури. Ігор Брусило, перший секретар Посольства України в Італії розповів історію започаткування Конкурсу української книги. Маріанна Сороневич, головний редактор Української газети, відзначила що українська трудова міграція – живий організм, який навіть у складних умовах поза межами батьківщини, без належної уваги й підтримки, намагається повноцінно функціонувати, не випадати з національного літературно-культурного процесу.
Отже на конкурс, оголошений Українською газетою в Італії та Посольством України в Італії, було представлено 34 авторські книги, проте до участі в ньому журі, зважаючи на умови, допустило лише 22-і з них.

З-поміж інших змістом, мовою, художнім оформленням та поліграфічним виконанням виділився роман «Дорогою надій» колишнього філолога, викладача української мови та літератури київських вишів Лідії Тищенко-Забожко. Її одноголосно визнано переможцем у номінації «Белетристика».

У номінації «Поезія» відзначено книгу теж педагога у минулому Ніни Матейцевої «Вірші із вирію».
Окрему ухвалу прийняло журі стосовно книги «Слово, народжене на чужині» з проекту «Бібліотека іммігранта». Одного із її авторів, Наталію Згодько, відзначено за талант та неординарність викладення теми.

Окрім почесних грамот переможцям конкурсу вручено квитки для поїздки на батьківщину, що їх люб’язно надала авіакомпанія Ukraine International Airlines

Усі учасники конкурсу відзначені почесними грамотами. А також присутні автори отримали подарункові видання книг від Посольства України в Італії.

І Конкурс завершився, та творчість українців в Італії триває! До редакції продовжують надходити книги, які будуть представлені на сторінках нашої газети та розглянуті на ІІ Конкурсі української книги. Запрошуємо авторів книг які мешкають в Італії, або написані під час їх перебування в Італії надсилати свої твори на адресу Stranieri in Italia (per giornale ucraino) via Eleonora Duse 53, 00197 Roma. Про умови конкурсу дізнайтеся на сайті нашої газети www.gazetaukrainska.com

P.S. Просимо усіх учасників конкурсу, які не були присутні на нагородженні, звернутися в редакцію для узгодження можливостей передачі їм почесних грамот.

Редакція
Української газети

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Легалізація: уже підписано 10 тисяч контрактів

Різдвяна поїздка на батьківщину