in

Наші макарони на італійські вуха

…Кажуть, глобалізація – річ невідворотна. Грець із нею, з невідворотністю в економіці та політиці. Але чому я маю глобалізуватися на власній кухні? Хвацькі й підприємливі українці повідкривали ресторани, ресторанчики, кав’ярні та ятки, в яких нам, таким самим українцям, підсовують шаурму, піцу, пасту (це такий італійський «макарон» з сиром) і ще якусь там євроазійську екзотику. Ми це все жеремо, не здогадуючись, що самі могли б півсвіту навчити їсти національні тренди-бренди. А то, окрім борщу і вареників, виявляється, нічим здивувати іноземних послів та олігархів.
«ПО-ФЛОТСЬКИ» І ПО-УКРАЇНСЬКИ

Узяти хоча б ту саму піцу і пасту – спагеті, болоньєзу й таке інше. На Гуцульщині з діда-прадіда випікали на бляшці картопляне або дріжджове тісто, на яке викладали м’ясо та бринзу. Коли з Америки до Європи потрапили помідори, клали і їх. Страву цю, що є відповідником знаменитої неаполітанської піци, називають «налисником». А радянський «общєпіт» так позбиткувався з українського кулінарного мистецтва, що локшину та макарони сприймаємо (і заживаємо) лише як гарнір – з маслом і «котлєтами». У ліпшому разі – «по-флотськи». Напевно, на пошанування пам’яті голодних бунтарів з броненосця «Потьомкін»…

…Пригадую, що обіцяв розповісти про приготування найсмачнішої у світі каші. Але, поки не піст, поговорімо про нещасні макарони та локшину, які у дев’яноста дев’яти випадках зі ста ми просто псуємо. Порахуйте, скільки кілограмів на рік вареної і схололої лапшички викидаєте у смітник або ж віддаєте свиням. А поки рахуєте, зазирніть до нашого словничка. Сьогодні він також вас здивує.

ВІДТІНИТИ ПЛАШКОЮ СЛОВНИЧОК КМІТЛИВОЇ ГОСПОДИНІ

Пінник – суфле.
Гуща – мус.
Пумки – безе. Тістечка «Повітряні» насправді не що інше, як пумки з кремом.

Жовтець – майонез. Найсмачніший і найкращий – приготований власноруч. В основі жовтцю – чотири інгредієнти: яєчні жовтки, олія, гірчиця і цитриновий сік (а не оцет!). Головний секрет технології – холодне начиння й охолоджені до однакової температури складники. Важливо жовтки та олію збивати і з’єднувати поступово (на 1 жовток 2 ст. ложки олії). Традиційна українська кухня запозичила прованську поливку в ХІХ столітті, зберігши традиції кухні французької. До речі, справжній майонез має бути рідким, подається окремо в риночці чи горнятку й НЕ ЗБЕРІГАЄТЬСЯ БІЛЬШ ЯК ДОБУ! Отож, панове, поміркуйте, що ви купуєте і чим заправляєте страви…

Таратута – мішанина, яку чомусь називають вінегретом. Насправді вінегрет – густий соус на основі перетертої з трьома вареними жовтками картоплини, дрібно січеної цибулі, білків, сардин і зелені. Заправте його домашнім жовтцем (майонезом) і додайте смаженого перемеленого соняшникового насіння (без лушпиння). Ця поливка смакує до варених овочів і м’ясних страв.


ГРИБИ, ЛОКШИНА Й КОВБАСА – ОТАКЕННА СМАКОТА!

А тепер – ближче до діла. До локшини з макаронами. По-перше, смак домашніх виробів навіть гріх порівнювати з фабричними. Але позаяк не у кожного є час калапуцяти тісто, виходитимемо з економії часу і засобів.

Перше й головне, що треба засвоїти: і локшину, і макарони від 30 хв до 1 год запікають у духовці з соусом (поливкою) та начинкою – грибами, сиром, шинкою чи капустою. Начинку можна комбінувати, змішувати або викладати шарами. А локшина з яблуками та цукром є чудовим щоденним десертом.

Для того аби кожен зміг не просто уявити таку страву, а й навіть приготувати, пропоную один із найшвидших рецептів.
200–400 г (кому скільки треба) вже відварених макаронів або локшини викласти у бляшану форму або неглибоку каструлю, змащену маслом і посипану тертими сухарями. Залити усе поливкою з 2–3 яєць, збитих із такою ж кількістю столових ложок некислої сметани. Соус з’єднувати з вистиглими макаронами, аби яйця не скрутилися. Зверху викласти шар заздалегідь припущених у маслі печериць, посипати їх тертим або перекласти нарізаним сиром (бринзою) і поставити у духовку. Страва готова, коли сир зарум’яниться. Гриби можна замінити нежирним меленим м’ясом, вудженою або печеною шинкою, сухою ковбасою. У цьому разі фарш, дрібно порізану шинку чи ковбасу треба перемішати з локшиною. Втім якщо маєте можливість і бажання, скомбінуйте гриби та м’ясо. Увага! Макарони не мають схопитися у монолітну масу, тому температура під час готування мусить бути помірною.

Наразі хай щастить! За тиждень вчитимемося саджати …яйця і навіть спробуємо зібрати урожай.

Сім’я і дім

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Розлучення? Втрачаєш чоловіка, а не дозвіл на проживання

55-річна українка загинула під колесами потягу