in

На празник Усіх Святих у Трівенето місцеві українці провели фестиваль

Був він приурочений святкуванню Дня матері


Із 2000-го року уже традиційним стало для української діаспори збиратися на святкування Дня матері у Римі. Туди з усіх куточків Апеннінського півострова спішать закордонні українці щоб розділити виступи артистів, що приїжджають з рідної України.

8-9 травня гостями у італійській столиці були відомі естрадні виконавці народний артист України Степан Гіга разом з сином Степаном, заслужені артисти України брати Дмитро та Назарій Яремчуки, Анжела Вербицька, Ірина Лончина та гурт «Мері».

Нажаль, не всі мають змогу дозволити собі далеку поїздку. Отож, цьогоріч, було вирішено організувати подібне дійство для земляків, що проживають на північному сході Італії (Трівенето).

Регіональне свято вразило своєю масовістю. Близько 400 українців, що проживають у Венеції, Местре, Тревізо, Сан-Дона ді П’яве, Конельяно, Беллуно, Монтебеллуно, Падова, Сачіле, Удіне, Вітторіо Венето, Кастельфранко та поблизу них, з’їхалися у містечко Порденоне, аби стати учасниками свята.

Розпочалося воно Архієрейською Літургією, яку провадив Апостольський Візитатор для українців греко-католиків в Італії, Іспанії Преосвященний Владика Діонісій (Ляхович). Глибоко в серце проникало кожне сказане ним слово, звернене до тих, котрі залишили рідну домівку і подалися у світ за очі задля добробуту своїх родин і дітей. Близькою та доступною була його промова, адже сам Архієрей – нащадок колишніх галичан, народився у далекій Бразилії. І добре знає ціну тому «солодкому життю» на чужині.

«Надзвичайно працьовиті і побожні, – висловив своє захоплення українками присутній на Богослужінні Єпископ Діочезі Конкордія Порденоне Овідіо Полетто, – слугують прикладом для італійок, які, на жаль, перетворились на буденних споживачів, які не дбають про свою душу».

Владика Діонісій подякував капелану УГКЦ у м. Порденоне, професору канонічного права у Венеції і Римі, о. Андрію Танасійчуку за організацію свята, а також пароху УГКЦ у Венеції, Тревізо, Конельяно, Сан-Дона ді П’яве о. Олексію Саранчуку за пісенне обрамлення.

Місцеві парафіяни-українці запросили гостей до щедрих частунків. Після спільного обіду свої таланти демонстрували землякам читці поезій та співаки. Свій неповторний спів дарував вдячним слухачам отець Олексій Саранчук. А справжньою окрасою концерту став виступ запрошеної на свято випускниці Івано-Франківського інституту мистецтв, заслуженої артистки України Ірини Лончини. Вона – автор більшості текстів і музики виконаних нею пісень. А до цього приїзду до Італії (це її третій гастрольний приїзд) вона написала пісню «Мати-емігрантка».

Повне добром та позитивними емоціями, зігріте щедрим італійським сонцем дійство назавжди закарбує в історії незабутню зустріч українців на чужині і додасть ще більшої надії на швидке повернення додому.

Олена КАНАРЧИК

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Скільки коштуватиме “терміновий” закордонний паспорт

ALYOSHA: «Моє справжнє місце – чудова реакція людей на мою пісню»