in

Новий навчальний рік в українській школі Венеції розпочав свій хід

4 жовтня, у Венеції у церкві S.Сhiara, о. Ярослав Чайківський, парох УГКЦ, під час недільної відправи привітав усіх з Днем знань, учителів із професійним святом та поблагословив учнів українських шкіл Венеції на новий плідний навчальний рік.

Хто перший раз у перший клас. А хто уже не вперше сідатиме за парту української школи в Італії. Усі, без винятку, школярики основну базу знань набуватимуть в італійських навчальних закладах. Однак,  діти, у сім’ях котрих принциповим є збереження оригінальності походження, національних витоків та традицій, приходитимуть туди, де нелегкими зусиллями вдалося зібрати висококваліфікований педагогічний склад для забезпечення студій обов’язкових предметів та різноманітних гуртків українською мовою.

“Перша ластівка” (м. Местре), яка минулого року святкувала свій 10-річний ювілей, передала відтак естафету новим паросткам.  Новоствореній під егідою греко-католицької громади Венеції школі Святого Марка. Та “Академії мистецтв”(засновник українська спілка “Добро” (Володимир Грушевський) м. Местре).

Олександр Степанович Тимчук, останній директор “Першої Ластівки”, продовжить керівництво тепер уже школи Святого Марка. Приїхавши до Італії, колишній директор сокальської (Львівщина) школи з 8-річним стажем, і мріяти не міг про продовження педагогічної практики. Найперше журився, як знайти українську школу для свої двох дітей: чотирнадцятирічної Діани та дев’ятирічного Максима. Відтак отримав пропозицію очолити навчальний заклад у місті Местре.

Як повідомив директор школи Святого Марка, цього року навчально-виховний процес вестиметься у рамках Міжнародної української школи. І базуватиметься на основі типових навчальних планів, адаптованих до дистанційної форми навчання, затверджених Міністерством освіти і науки України.

Педагогічний колектив до навчального року готовий. Однак не знайшли іще фахівця з викладання математики, алгебри, геометрії і фізики. Більше двадцяти дітей торуватимуть дорогу знань.

Світлана Рассказова, уродженка Ужгорода, і сама педагог. Закінчила музичне училище за класом скрипки. Факультет романо-германської філології Ужгородського національного університету. На жаль, з професією розпрощалася. Уже два роки синочки Лоренцо і Філіппо відвідували російську школу. Однак, коли почула, що у Местре існує школа, де викладають рідною українською мовою, ні хвилини не вагалася. Чоловік Алессандро тільки “за”. Одразу ж перевели їх туди. І батьки її на Україні за внуків раді.

У “Академії мистецтв” у навчальну програму входять вивчення української мови та літератури, мистецтва (живопис, композиція, історія мистецтва, скульптура, аплікація), українських традицій, народного танцю.

Запис до обох навчальних закладів для всіх дітей продовжується.

Численними були гості свята, які після Літургії мали можливість подивитися цікавий і зворушливий концерт, поставлений школяриками та їх педагогами.
Зі смутком вшановували хвилиною мовчання безневинно загиблих за Україну героїв.

З найкращими побажаннями успіхів у новому навчальному році від офіційних властей Венеції звернулася пані Марта Анселмі.
Почесний гість свята консул Генерального консульства України у Мілані Сергій Пода зачитав вітання Генерального консула Андрія Картиша для вчителів та учнів українських шкіл в Італії. Радив не забувати невмирущих слів геніального українця Тараса Шевченка, який більшу частину свого життя був емігрантом, “чужого научатися, і свого не цуратися”…

Президент культурної асоціації “Україна плюс” пані Тамара Позднякова роздала подарунки школярам. І побажала не губити тих основ, які допоможуть не асимілюватися, а інтегруватися в італійському середовищі юним українцям.

Зворушливо звучав дзвоник, який переходив із рук у руки готових бігти на уроки непосидючих школяриків. Барвисто цвіли вишиттям сорочки. Давнім щемом зринали кожному у пам’яті шкільні урочисті лінійки, запах осінніх квітів і ретельно напрасовані форми. І до спільної фотографії стали охоче.

Не бракувало на святі квітів, доброзичливих вітань, щирих побажань, зворушливих сліз і теплих посмішок.
Як би не називалися і під чиєю егідою б не існували школи, – основне їх завдання – нести добре, розумне і вічне. Бути джерелом знань. І криницею української народної мудрості і самобутності.

Олена КАНАРЧИК

 

Список українських шкіл в Італії знайдете ТУТ

____________________________________________________________

 

ІНШІ СТАТТІ, ЯКІ МОЖУТЬ ВАМ СПОДОБАТИСЯ:

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Допоможіть хворій україночці, яка лікується у Генуї

Зовнішня трудова міграція регулюватиметься новим законом України