in

Ніна Карпачова:”Необхідне створення міграційної служби”

Розмова із Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Ніною Карпачовою

Італія займає друге місце по усиновленні українських дітей, після США. Чи простежується доля цих дітей за кордоном?
Італійськими батьками усиновлено майже 20 тисяч українських дітей–сиріт. У 96 році я була автором глави закону до сімейного кодексу України, який встановив судовий порядок усиновлення. Адже до того таке рішення міг прийняти … голова районної адміністрації.
Я дотримуюся приорітету національного усиновлення. Хочу, щоб моя країна створила усі умови у яких наші діти залишалися в Україні, і вдавалася до міжнародного усиновлення у виключних випадках. Але якщо відбувається міжнародне усиновлення, бажано щоб наші діти потрапляли в родини українського походження.

Проте консульство має обмежений матеріальний та людський ресурс, який не дозволяє контролювати можливі зловживання.

Ми піднімали питання, щоб у країнах із найбільшою кількістю усиновлень було введено штатну одиницю дипломатичних представництв, які б цим опікувалися. Ми продовжуватимемо просувати це питання. Я наполягаю на підписанні двосторонньої угоди із 1996 року, яка б визначала права і статус дітей-сиріт. Ці діти повинні знати своє походження і не втрачати зв’язків із Батьківщиною.

Як ви оцінюєте ступінь захисту прав українських мігрантів?
Уже кілька років поспіль я здійснюю подання, за якими вимагаю ратифікації кон

венції ООН про захист прав мігрантів та членів їх родин. Ця конвенція дає правовий статус та закріпляє права всіх, в тому числі права нелегальних мігрантів.

Якщо громадянин вважає, що його права людини порушені за кордоном. Куди він повинен звертатися?

Подібні питання постійно в полі нашого зору за посередництвом консульських відділів. Ще одна структура, яка завжди повинна реагувати на запити громадян це – Мінюрколегія.
На мою думку необхідно створити гарячу лінію а також інтерактивний Інтернет-сайт. Україна повинна бути зацікавлена у створені служби, що займалася виключно питаннями міграції.


Яким чином на вашу думку повинно бути розв’язане питання пенсійного забезпечення заробітчан?

Це питання потребує розробки. Слід захищати права громадян нашої держави. Пенсію потрібно отримувати із урахуванням стажу, який вони отримали в Україні та за кордоном, на основі двосторонніх угод.

Розмовляла Маріанна СОРОНЕВИЧ

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

До 2015 року Україні не варто чекати безвізового режиму з ЄС?

Щодо ввезення на митну територію України особистих речей громадянами-резидентами України