in

Оксана Мась представила Україну на Венеційському Бієнале

Мозаїка з писанок користується шаленою популярністю у Венеції

Цьогорічну представницю України на Венеційському Бієнале – одеську художницю Оксану Мась – спіткав неабиякий успіх. Грандіозна арт-виставка відкрилася лише десять днів тому, а український павільйон вже став популярним: поглянути на мозаїку з розписаних яєць приходять більше ніж дві тисячі людей щодня.

Три мільйони шістсот тисяч – саме стільки яєць знадобилося для цього витвору. На кожному з них прості люди з п’ятдесяти різних країн зобразили різні гріхи: хтось намалював гроші, хтось – їжу, хтось – дорогі прикраси та алкоголь. З усіх яєць Оксана Мась зробила величезну інсталяцію «Post versus Proto Renaissance», виклавши писанками фрагменти знаменитої картини «Гентський вівтар» Яна ван Ейка. Інсталяція вийшла гігантська: для цілої роботи у Венеції не знайшлося приміщення, тож довелося поділити її на частини.

Чотири панно Оксани Мась (розмір кожного – 6*6 метрів) виставлені у церкві Сан-Фантин (до якої, до речі, вже давно не пускали відвідувачів), а решта (три панно) – на площі Сан Стає. Біля мозаїки можна почути наскрізний шепіт людей, які моляться різними мовами. Видовище, кажуть свідки, приголомшливе.

«Релігія показує людині шлях: виконуючи певні ритуали, ти стаєш кращим. У мусульманстві це одна схема, у православ’ї – друга, у католицизмі – третя, у буддизмі – четверта… Водночас, ніхто не скасовував і внутрішньої моралі», – каже Оксана Мась, закликаючи прожити хоча би один день без брехні. «Спробуйте не брехати, що стоїте у заторі, якщо ви у цю мить п’єте каву – ось звідки почнеться робота над собою», – переконана вона.

Здавалося би, в інсталяції Оксани Мась немає нічого поганого: навпаки, спільна робота багатьох людей заради усвідомлення проблем та покращення життя. Проте ще півроку тому, коли Міністерство культури визначило мистецького «посла» України на Венеційському Бієнале, Інтернетом поповзли нехороші чутки. Деякі критики стверджували, що Оксана Мась «купила» собі поїздку на Бієнале за два мільйони доларів, а деякі порівнювали цьогорічний арт-«десант» у Венеції з минулим, коли куратором мистецького павільйону від України, з якогось дива, був боксер. 

Ось так кріпили фрагменти інсталяції

Проте злі язики не похитнули віри Оксани Мась у свій проект. «Я очікувала, що поганих статей буде більше – думала, мене будуть сварити за вівтар. Але бачу, що Україна дещо змінилася: можливо, у людей нарешті з’явилася гордість за свою країну, – каже художниця. – Суспільство буде мінятися лише тоді, коли ми навчимося радіти одне за одного».

До речі

Інсталяція Оксани Мась перебуватиме у Венеції до 27 листопада (саме у цей день завершиться Бієнале). Чи виставлять коли-небудь цю роботу в Україні – невідомо, проте Мінкульт вже думає над тим, аби якось прив’язати видовищну роботу до «Євро-2012». Тим часом, на українську інсталяцію вже поклали око іноземці: один чиказький бізнесмен хоче розкласти мозаїку з писанок на стадіоні, а ще один товстосум пропонує розмістити частини інсталяції на дахах міланських будинків. Оце, мовляв, буде краса: летиш на гвинтокрилі, а внизу, на дахах будинків – мистецтво!

Водночас, Оксана Мась хоче доробити «Гентський вівтар», щоб писанки відображали цілу картину, а не лише її фрагменти (шістдесят тисяч писанок для цієї благородної роботи вже чекають на свій час). А після цього художниця, скоріше за все, розділить інсталяцію на частини і розмістить їх на різних континентах. «На землі ще немає такого великого виставкового центру, який вмістив би всю мозаїку», – пояснює художниця. Та й задум проекту – спільна «робота над помилками» усього людства – якнайкраще підкреслить саме таке розташування мозаїки.

Таємниця інсталяції

Багатьох цікавить, яким чином художниця могла викласти з яєць велетенську картину, точно передавши людські риси та деталі. Насправді ж, Оксані Мась допомогли сучасні технології: зображення «Гентського вівтаря» на маленькі дрібочки розбила комп’ютерна програма (така сама, якою вишивальниці роблять схеми для вишивання хрестиком). Після цього мисткині залишалося підрахувати, скільки яєць різних кольорів знадобиться для роботи та скласти їх докупи, підглядаючи у «схему».

http://made-in-ukraine.info

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

У Римі відбулись урочистості з нагоди 15-ої річниці Конституції України

Митниця вирішила перевіряти кожен десятий вантаж