in

Посол України в Італії Євген Перелигін зустрівся із представниками української громади

alt   На зустрічі із представниками української громади новопризначений Посол України в Італії окреслив пріоритети роботи дипломатичного представництва та запросив українську громаду до співпраці.

Незадовго після вступу на нову посаду, Євген Перелигін, посол України в Італійській Республіці, ініціював зустріч із представниками української громади. Вона відбулася  6 квітня у актовому залі української парафії Святих Сергія і Вакха в Римі.

На зустріч з’їхалися голови асоціацій з різних частин Італії, а також активісти громад, щоб донести до Посла ті питання, які турбують понад 200 тисяч італійських українців.

Євген Перелигін має 20-ти річний досвід праці на дипломатичній службі у семи державах, з них тричі – на посаді посла. «Керуючись досвідом в інших країнах, хотілося б налагодити співпрацю з українською громадою і спробувати зробити усе можливе для її підтримки. – сказав він – Італія є стратегічним партнером України, третьою серед країн Європи. Ми повинні здійснити прорив в економічних стосунках, тому економічна та гуманітарна співпраця – пріоритетні завдання Посольства. Також серед них є захист громадян України, що проживають в Італії. Згуртовано, шляхом співпраці Посольства, асоціацій та почесних консульств, ми будемо вирішувати ці питання».

Посол окреслив актуальну політичну ситуацію стосунків із ЄС: «У листопаді цього року Україна очікує укладення асоційованих відносин з Європейським Союзом. Шанс підписання такої угоди є унікальним. Він дасть можливість інтенсифікувати співпрацю між країнами, в тому числі й посилити захист іммігрантів, підписавши угоди, що сприятимуть руху робочої сили. 90 відсотків політичних сил в Україні позитивно висловлюються на користь євроінтеграції – це і є пріоритетом Посольства, яке очікує на підтримку української громади».

На перше місце серед питань співпраці із діаспорою в Італії пан Перелигін поставив сприяння розвитку українських шкіл: «Школи є майбутнім української громади, а Посольство повинно бути їх партнером, передусім у створенні кращих умов роботи». Іншим питанням, яке було взяте до уваги – робота консульств: «Зараз ми працюємо над уніфікацією вимог та стандартів обслуговування громадян в Римі, Мілані й Неаполі. Для цього було проведено зустріч консулів. Незабаром буде запроваджено єдиний перелік документів, потрібних для кожної консульської дії».

Було повідомлено, що 15 квітня відбудеться відкриття телефонної консультаційної лінії при Генеральному консульстві у Мілані, що надаватиме компетентну інформацію щодо консульських дій, на зразок тієї, що уже діє у Римі.

Посол подякував усім присутнім, а особливо тим, хто приїхав до столиці Італії із інших регіонів, а також УГКЦ за сприяння в організації зустрічі. Він спрямував учасників на конструктивну розмову, позбавлену надмірних емоцій.

Відповідаючи на питання, Євген Перелигін визнав необхідність створення Культурного центру у Римі, пообіцяв протягом року відвідати українську громаду в регіонах та періодично організовувати зустріч з громадою голів консульських відділів. Також попросив голів асоціацій завчасно повідомляти про проведення важливих культурних заходів, адже це надасть Посольству можливість долучитися до їх організації, зокрема, гастролей артистів з України.

«На жаль, підписання угоди про пенсійне забезпечення – далека перспектива для України. Італію, передусім, цікавить легалізація працівників та сплата ними податків. Я також здивований тим, що тут іммігранти позбавлені права голосу на адміністративних виборах. Таким чином іноземці позбавлені важелів впливу на місцевих політиків. Все ж, якщо на певній території компактного проживання українців вони потребуватимуть дипломатичної підтримки, ми готові надати її, та сприяти ініціативам громадських організацій» – сказав Євген Перелигін.

Наприкінці він наголосив на можливості звернень до Посольства із питаннями та пропозиціями, які є серед компетенцій дипломатичного представництва, за тієї умови, якщо звернення до попередніх уповноважених інстанцій не дали бажаних результатів. «Двері посольства відкриті для громадян» – підсумував зустріч Євген Перелигін.

 

Маріанна СОРОНЕВИЧ

 

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Звіт Єврокомісії: в української влади лишився місяць

До Рівного надійшли “Листи з Італії”