in

Расизм – не точка зору. Расизм – це злочин

    Журналісти різних національностей роздумують над питанням расової нетерпимості в Італії у новій книзі «Дні ганьби»

14 січня у Камері депутатів італійського парламенту, що у палаці Маріні у Римі, відбулася презентація книги «Дні ганьби», у якій піднімається питання расової нетерпимості в Італії. У ній також викладені позиції журналістів різних національностей та подано інструкцію для захисту у випадках расової дискримінації. Ідея написання книги з’явилася після того, як новопризначена чорношкіра міністр у питаннях інтеграції Сесіль К’єнг стала об’єктом расистських коментарів та акцій. Апогеєм цих подій став коментар Сенатора від анти-іммігрантської партії «Північна ліга» Роберто Кальдеролі: «Коли бачу К’єнг, я не можу не думати про орангутанга».

   Автори книги діляться своїми роздумами про суть расизму в Італії, намагаються пояснити причини його виникнення та засоби захисту. Міністр інтеграції Сесіль К’єнг – громадянка Італії, народилася в Демократичній Республіці Конго. Виступаючи на презентації, вона наголосила на тому, що кожна людина повинна оцінюватися на основі її діяльності, а не за кольором шкіри чи іншими фізичними ознаками. «Повага до іншого повинна починатися із мовлення лідерів політики. Він є виховним моментом для населення. Рівноправ’я та братерство є фундаментальними принципами суспільства, внесенеми до прав людини. Моя присутність на цьому заході – це конструктивний внесок у розвиток сіспільства». «Расистські атаки проти мене продовжуються, та вони мене не зупинять. Слід пам’ятати, що я не є фізичною особою. Я – міністр, представник державної влади, а захист гідності міністра – це захист демократії» – продовжила вона. Калід Чаокі, депутат італійського парламенту від Демократичної пратії – вихідець із Марокко. «ЗМІ виправдовують ксенофобні і расиські вислови. Вони атакують нову реальність Італії – мультикультурної та мультинаціональної країни.» – вважає він. Марко де Джорджі, директор Національного бюро боротьби проти расової дискримінації, навів статистику кількості заяв, поданих у його організацію: «Кількість звернень засвідчує, що Італія ще повинна пройти довгий шлях до вкоріннення поняття рівноправ’я у свідомості громадян.
Свою точку зору висловили журналісти іноземного походження, що працюють у іншомовних газетах видавничого дому Іноземців в Італії (на фото), автори книги. Серед них – Маріанна Сороневич, головний редактор «Української газети», єдиної україномовної газети для українців в Італії, що розповсюджується по усій території країни. «Коли мені запропонували взяти участь у написанні книги, у якій основною темою є расова дискримінація, я задумалася, чи справедливо говорити про неї з точки зору українців – сказала пані Сороневич. – Адже ми – вихідці із європейського континенту, та є християнами у повальній більшості. Із цим питанням я звернулася до читачів Української газети у соціальних мережах. Їх відповіді і стали чільними у моєму розділі».

Книгу підсумовує стаття адвоката Маші Сальваторе, яка мовою законодавства стверджує: «Расизм не є точкою зору. Расизм – це злочин.»

Марічка КОЗАЧОК

 

{gallery}gallery01/librokienge{/gallery}

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Як розмитнити авто в Україні у 2015 році

Truffa con furgoni ucraini, arrestato il coordinatore dei Giudice di pace di Udine