in

Роман Курилас новітній літописець українців в Італії

    Знаймо, пам’ятаймо та ніколи не забуваймо якого ми роду. Про це і розповідається у книгах новітнього літописця в Італії Романа Куриласа.

Роман  Курилас народився на Львівщині. Економіст за освітою, літератор за покликанням. Автор ряду збірок про життя перших заробітчан-українців в Італії. Серед них – «Людські долі під небом Неаполя», «Церковний дзвін до храму кличе!..», «Де ж ви рожеві мрії-надії?», «На краю відчаю…». І щоб не згасла пам’ять про тих відчайдушних людей, автор написав про них. Не для них! А для їхніх батьків, чоловіків, жінок, дітей, онуків. Написав для історії.

Дописувач до «Української Газети» та часопису «До Світла». Був членом редколегії газети «Європейський Українець». Учасник 1-го Конкурсу української книги в Італії. Із книгами «Людські долі під небом Неаполя» та «Церковний дзвін до храму кличе!..» – відзначений нагородою. Автор роману-трилогії. Перша частина «Життя крізь сон» (2010 р.) про події на Львівщині в 1941-1945 роках та в післявоєнний час. За словами члена Націо-нальної спілки письменників України, заслуженого діяча мистецтв України Богдана Мельничука «…книга схожа, у доброму розумінні цих слів, на белетризований підручник з історії». Автор зображає нелегке життя селян та їхні надії на поліпшення, згадує про звірства енкаведистів під час примусової колективізації й закріпачення селян на довгі роки.

В основі книги «Терниста  дорога» (2012 р.), яка є другою частиною роману, відображені події в одному із сіл Західної України в 50-х роках минулого століття. Описано важке життя селян у колгоспах,  звичаї та побут у селі, боротьба за збереження рідної мови, яка набуває актуальності і на двадцять другому році нашої Незалежності.

Особлива цінність першої та другої книги – у реалістичному відтворенні тогочасних деталей побуту, господарювання, політичної, економічної та морально-психологічної обстановки. То – частина нашої багатостраждальної історії, яку не поховаєш і тим більше не забудеш, бо вона – наша. Книга легко читається – написана живою мовою, переплетеною місцевим діалектом. Нині автор працює над третьою частиною роману-трилогії. Головний герой твору – Івась живе і в другій книзі – терпить муки, злидні, бореться за життя в Божому світі.

Бажаючим придбати книгу звертатись по телефону 331.83.50.319 (WIND).

Оксана Германович

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 1 Середній: 5]

“Реформаторам” перепало на горіхи від Януковича

Запрошуємо у Рим, на конференцію, присвячену Тарасу Шевченку