in

Рівненським дітям безкоштовно допомагають італійські лікарі

Чотирьох дітей з Рівненщини безкоштовно прооперували в Італії. Це стало можливим завдяки співпраці Рівненської обласної дитячої лікарні та благодійної організації Licos Onlus (Італійської лабораторії співпраці та розвитку) в рамках благодійного проекту «Мело».
Після першого візиту представників італійської організації Licos Onlus до Рівного у 2009 році, в області розпочався відбір дітей, переважно тих, що є соціально незахищеними, які з тих чи інших причин були невчасно прооперовані, або проведення операції неможливе у межах України.

– «Першою ластівкою» у нас став хлопчик з Березнівщини Іван Сичик, – розповіла Оксана Лозова, завідувачка відділення педіатрії №2, обласний дитячий кардіолог, медичний координатор проекту «Мело». – Йому було майже 12 років. У нього була складна вада серця – транспозиція магістральних судин. Після народження хлопчикові була зроблена одна операція, але в подальшому дитина мала супутню патологію та потребувала тривалого лікування і реабілітації. Практично все життя до проведення операції ця дитина була на медичних препаратах. Ми відправили всі документи хлопчика та результати обстеження в Італію, і кардіохірурги Сицилії запросили його на лікування. Він там був найдовше – два місяці. Його обстежували й готували до операції. Проведена операція була унікальною навіть для Італії. Одночасно в операційній було 16 чоловік. З дозволу батьків велася відеозйомка, на основі якої був підготовлений навчальний фільм для кардіохірургів Італії. Тепер хлопець одужав, ходить до школи і навіть грає з друзями у футбол.

Другою дитиною, що була прооперована в Італії, стала Катя Беднарська з Рівного, За словами її мами, пані Наталії, її донька мала вроджену ваду серця, і в двомісячному віці їй була зроблена перша операція в Україні. Проте дитина потребувала й другої операції, яку в Україні не могли зробити через те, що дитина дуже мало важила й повільно набирала вагу. Операція була проведена успішно в Італії у березні 2010 року. Тепер Катя одужує і ходить у дитячий садочок.

Ці діти – не єдині, кому допомогли італійські лікарі. Окрім них, у щелепно-лицьовії хірургії міста Брешіа були прооперовані двоє дітей з Рівненщини. Усі витрати на операцію також взяла на себе італійська сторона.

Цими вихідними делегація з Італії знову завітала до Рівного. Окрім президента організації Licos Onlus Алессандро Калі, до нашого міста приїхали професор Карнело Міньоза, доктор Інноченцо Бьянко та доктор Массімо Маццамуто. Вони оглянули 11 дітей з важкими вродженими вадами серця й розказали про подальшу співпрацю з Рівненщиною.

– Більшість дітей, яких ми сьогодні оглянули, мають важкі вроджені вади серця, – розповів Алессандро Калі, президент організації Licos Onlus. – Декілька з них уже були прооперовані тут, в Україні. На даному етапі цим дітям необхідно зробити ще деякі аналізи та провести процедуру зондування серця. Після цієї процедури ми зможемо сказати, в якій ситуації знаходиться дитина і що потрібно для неї далі робити.

Також Алессандро Калі розповів, що у нього склалося враження, що кардіохірургія в Україні дуже централізована. Так, у Києві є центри, які здатні оперувати дітей з такими патологіями, але є прогалина у плані зв’язку з областями.

За словами начальника Рівненського обласного управління охорони здоров’я Віталія Бойка, завдяки фонду Licos Onlus та його президентові Алессандро Калі, у лікарнях італійських міст Брешіа та Таорміна було безкоштовно прооперовано двоє дітей з вродженими вадами серця та ще двоє – у щелепно-лицьовій хірургії.

– Ми домовилися з нашими італійськими колегами, що побудуємо нашу співпрацю таким чином, щоб у перспективі ми на Рівненщині могли і проводити обстеження, і оперувати, – зазначив Віталій Бойко, начальник Рівненського обласного управління охорони здоров’я. – Тому що це набагато дешевше, ніж возити дітей з батьками в Італію. Тому сьогоднішній візит наших колег націлений на те, щоб визначити, що зі своєї сторони має зробити Рівненщина і чим, яким обладнанням, може допомогти італійська сторона через фонд.


http://www.ogo.ua

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Італійська режисерка хоче зняти фільм про Олександра Довженка

«Шахтар» проти «Роми» – недоліки й переваги клубів