in

Різдвяна вистава в Падуї, або пригоди італійців в Україні

alt   В надвечір’я Старого Нового року в місті Падуя, що на півночі Італії, відбулася прем’єра музичної вистави  “Українська коляда, або Різдвяні пригоди італійців в Україні”.

Українці невгамовний і веселий народ! Словосполучення Старий Новий рік може побутувати лише в нашому народі! На радість усім, різдвяно-новорічні свята в Україні продовжуються майже до кінця лютого,  аж поки не «прийдуть» Сорок Святих. Святкування не обмежуються пишними застіллями. Прадавні звичаї театралізувати зимові свята, беруть свій початок від Різдвяних вертепів, які збереглися по сьогодні, а до відомої оповіді про народження Христа-дитяти долучилися нові сюжети та персонажі, взяті з самого життя! Українці талановитий народ, вміють веселитися і жартувати.

13 січня 2013 року в надвечір’я Старого Нового року в місті Падуя, що на півночі Італії,  відбулася прем’єра музичної вистави  “Українська коляда, або Різдвяні пригоди італійців в Україні”.

Вистава втілена в життя місцевими учасниками гурту українського народного танцю «Перевесло», художній керівник та хореограф Ірина Гаршеніна. Танцювальний колектив існує недавно, трохи більше року, але вже став достатньо відомим на Венетських теренах завдяки участі в місцевих культурних заходах у 2012 році. Новим етапом розвитку групи молодих  танцюристів стало створення музичної вистави приуроченої Різдву Христовому, головною ідеєю якої було надати можливість співвітчизникам, хоч на деякий час, почуватися ніби вдома, а друзів-італійців долучити до скарбниці живих українських народних звичаїв, що існують по сьогодні.

Глядачі побачили захоплюючу та веселу історію двох італійців, що приїхали в Україну напередодні Різдва. Виконуючи передсмертну забаганку їхнього дідуся Піо, вони повинні вручити  «спадщину» його вірній доглядальниці Марині – портрет дідуся з часів другої світової війни, написаний між  бойовими діями на території України де дід втратив ліву ногу та закохався у синьооку дівчину.  У завірюху та мороз бідолахи шукають село «Вовчий кут», де мешкає Марина.  На їхньому шляху трапляються  куми Василь та Петро, що допомогають їм знайти оселю Марини, рятують від холоду, частуючи самогоном з соленим огірком. Італійські гості стають свідками колядування та самі приймають участь у дійстві: танцюють, співають, куштують традиційні українські різдвяні страви. Італійці нарешті зрозуміли, чим так приваблювала чудного дідуся Піо незнайома їм  країна.

У виконанні акторів-аматорів  прозвучали колядки «За вікном чорна хмара в’ється», «Добрий вечір тобі, пане господарю», «Нова радість» та «Бог ся Рождає». Танцювальний склад групи потішив глядачів українською кадрилью «Дев’ятка». Україно-італійська танцювальна пара учасників дійства Джузеппе Ла Плака та Ірина Гаршеніна вразили запальним аргентинським танго. У фіналі вистави  увесь   інтернаціональний склад виступаючих, під оплески залу  танцював українську польку.

Прикрасою вистави стали народні костюми виготовлені учасницею колективу та професійною швачкою Оксаною Одухою. У підготовці  різдвяного дійства прийняли участь родичі та друзі наших акторів з України, які передали в Італію справжню колядницьку Зірку та Дудуха. В оздобленні вистави використані автентичні елементи українського сільського інтер’єру: рушники, скатертина, подушки, посуд ласкаво  надані   асоціацію «Україна плюс» з м. Местре. Цікавим рішенням у реалізції вистави стало використання відеосупроводу з підбіркою кадрів з відомих різдвяних фільмів та голос за кадром італійською мовою, що стало можливим завдяки талановитому майстру своєї справи Олександру Соколову.

Глядачами вистави стало близько 150 осіб, серед них було порівну наших співвітчизників та італійців. Приїхали гості з Віченца, Местре, Венеції та навколишніх містечок.

Музична вистава “Українська коляда, або Різдвяні пригоди італійців в Україні” реалізований гуртом українського народного танцю міста Падуя «ПЕРЕВЕСЛО». Художній керівник та хореограф гурту – Ірина Гаршеніна. Сценарій вистави написала – Олена Яневич. Костюми та голос за кадром – Оксана Одуха. Звук та відео – VJ Antifrizz, він же Олександр Соколов. Головні герої: Орися – Ірина Гаршеніна, Марина – Марія Германовська, Галя – Галина Вітер, Кум Василь – Денис Асеєв, Кум Петро – Вадим Кітік, Джузеппе – Джузеппе Ла Плака , Джованна – Клеофе Черчена. Колядники та танцюристи: Роман Вітер, Ганна Плацідим, Оленка Заяць, Олександра Вакула, Олена Яневич, Оксана Одуха, Алла Мулявка, Наталія Телестакова, Світлана Дорош,  Анічка Пономарова, Роксолана, Юрко та інші. Щира вдячність учасникам дійства і всім, хто долучився до реалізації творчого задуму та організації вистави.

Олена Яневич

Падова

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Запрошуємо на курс сучасного танцю в Падові

Запрошуємо на українське Різдво в Казерті