in

Санте Ґрачотті став Почесним доктором Києво-Могилянської академії

1 березня в Посольстві України в Італії відбулась урочиста церемонія вручення відомому італійському славісту, професору найбільшого в Європі Римського університету „Ла Сап’єнца” Санте Ґрачотті Диплома Почесного доктора Національного університету „Києво-Могилянська академія”.

Сьогодні саме професору Ґрачотті інститути Західної та Східної Європи завдячують початком інтенсивної співпраці та безперервним діалогом. Він є натхненником багатьох наукових зустрічей і симпозіумів, за результатами яких були здійсненні численні видання під його упорядкуванням при фундації „Джорджо Чіні” у Венеції.    

За ініціативою С.Ґрачотті українську мову в Італії почали вивчати в 1977 році, а в 2000 – логічним завершенням процесу стало створення кафедри україністики. Заслуговують на згадку організовані за його безпосередньої участі італійсько-українські симпозіуми в Києві у 1994 році та у Венеції в 1999.

Нагороджуючи професора Ґрачотті, Посол України в Італії Георгій Чернявський відзначив, що «символічним є те, що нагороду присуджено одним з перших в Європі просвітницьких центрів поширення славістичних знань науковцю, який своєю діяльністю зробив неоціненний внесок у формування славістичних студій в Італії та загалом у Західній Європі».

Своїми науковими дослідженнями С.Ґрачотті змусив по-новому подивитись на місію України та української культури в еволюційному становленні Європи, в основі якої лежить світ в гуманістичному розумінні, а на вершинні цінностей – знаходиться людина. «Як Почесний Доктор цього Університету,  що повертає мене до духу пан’європейського універсалізму його засновника Петра Могили, я не роблю розрізнення між культурними інституціями та людьми культури всієї Європи: Європа є нашим спільним домом, культура є нашим спільним надбанням, захист людини є нашою спільною метою» – зазначив професор Грачотті під час церемонії.

ПрофесорГрачотті висловив Послу України та всьому керівництву Національного Університету «Києво-Могилянська Академія» щиру подяку за диплом Почесного Доктора, який привезла до Італії проф. Оксана Пахльовська і який був урочисто вручений в Посольстві України в Італії.

На урочистому заході вручення С.Ґрачотті Диплома Почесного доктора „Києво-Могилянської академії” були присутні його колеги, професори університету „Ла Сап’єнца” та Академії „Деі Лінчеї”, українські та італійські студенти, журналісти, а також давня колежанка Ґрачотті, знаний славіст, письменниця, професор Римського університету „Ла Сап’єнца” Оксана Пахльовська.

Джерело: http://www.mfa.gov.ua

 

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Проект «Бібліотека іммігранта» дає голос українським авторам в Італії

У Фраскаті поціновували національну культуру України