in

Свято українського вертепу в Італії

   Українці з Неаполя, Аверси, Салерно, Батіпалії, Авеліно злилися в багатоголосий спів українських колядок на Святі вертепів у Казерті.

ФОТО

 Ідея провести вперше «Свято різдвяних вертепів» в Італії виникла ще минулого року в місті Казерта на подобу тих «Днів молоді» та «Футбольних турнірів», які щорічно об’єднують українців на еміґрації. Вона отримала свою підтримку на  «Зборах душпастирів УГКЦ в Італії» в листопаді 2014  у Фіренце. Кир Діонізій Ляхович дав своє благословення для душпастирів Південної Італії і вони 25 січня ц.р. привезли вертепи із своїх церковних громад до міста Казерта.

Свято розпочалося із Божественної Літургії, на якій священики молилися за мир на Україні і за покров Богородиці над нашими військовослужбовцями, які воюють на Сході України. По закінченню Св. Літургії були винесені синьо-жовті прапори з чорними стрічками і всі присутні помолилися «Панахиду» за жертвами теракту в м. Маріуполі (переддень) і всіх загиблих у теперішній війні на Україні. Опісля українці вийшли на вулиці Казерти, вишикувалися вертепами із різдвяними зірками і рушили у «Молитовну процесію вертепів».
Українці, які з’їхалися на цей «Марш вертепів» з Неаполя, Аверси, Салерно, Батіпалії, Авеліно злилися в багатоголосий спів українських колядок. Цьогорічне Різдво, закривавлене найкращими дітьми України об’єднало усіх. У поході співали не тільки колядки-прослави Дитятка-Ісус, але також трагічні колядки «Сумний Святий Вечір» 1946 року та «Сумний Святий Вечір» нинішнього року.

По дорозі люди скандували: «Слава Україні – Героям слава!» «Схід і Захід – разом!» «Герої – не вмирають!» і т.д. Приємним було бачити, що українці на чужині не соромляться своїх звичаїв, вийшли на вулиці міста і всім показали наші різдвяні традиції. Персонажі св. Йосифа та Марії несли на сіні дитятко Ісус. Чорти, сури, жиди та смерті погрожували всім пеклом. Царі з різних вертепів вказували на Різдвяні зірки, пастушки, ангелики та всі присутні возвеличували Господа Еммануїла – Бога, який є повсюди з українським народом.
На фоні церкви «Доброго Пастиря» усі присутні стали до спільної різдвяної фотографії. На початку виступів о. Ігор Данильчук, на зразок кожного Святого Вечора, пригадав про молитву та пам’ять про померлих. Учасники свята «Хвилиною мовчання» вшанували всіх загиблих воїнів АТО, героїв України, а особливо жертв цивільного населення в м.Маріуполь та по всіх містах Донбасу і світу.

З великою увагою та захопленням дивилися усі на театральні виступи вертепів. Цікаво, що без попереднього узгодження сценаріїв всі вертепи були різними і по своєму унікальними. Багатогранні вертепні дійства викликали у присутніх і сміх, і гіркі сльози, і глибокі переживання.

Дуже тепло прийняли всі слово-привітання Преосвященного Владики Діонізія Ляховича. Єпископ дуже зрадів, що ми на чужині маємо таких гарних діточок, які вміють колядувати, віршувати, співати, прославляючи Ісуса: «Тут є наш Бог, Бог є з нами, Він не є далеко від нас, Він є разом з нами, Він є у нас, Він бере нас за руку і провадить нас до перемоги. Різдво Христове є завжди актуальне. Я вітаю і дякую отцю Ігорю і всім священикам, які організували ці вертепи. Таким чином, ми можемо переживати Різдво і привести Україну сюди. Ми є наче на Україні. Нехай Господь Вас всіх благословить, дасть Вам кріпості у Вашому житті!»
На «Свято різдвяних вертепів» приїхали також інспектори Міжнародної Української Школи з Києва.

Координатор українських шкіл в Італії – Кіріна Олександра Євгенівна привітала усіх присутніх та з нагоди 2-ої річниці нагородила дирекцію школи «Золотоуст»: «Хочу подякувати педагогічному колективові школи, який, повірте мені, є найпотужнішим педагогічним колективом по українських школах в Італії, де викладаються всі предмети – це є дуже важливо. Від імені Міжнародної української школи за підписом нашої «міжнародної української мами» (як вона себе називає) директора МУШу –  Іванової Л. В.: «Нагороджується педагогічний колектив школи «Золотоуст» за високий професіоналізм, за виховання та навчання учнів з нагоди 2-ох річчя школи».

  Пані Оля Тарасюк – президент Асоціаціії «Калина», на якій лежав тягар послідовності виступу вертепів, виразила щиру подяку Українській Греко-Католицькій Церкві за гарне релігійне свято, а особливо за те, що вона через своїх священиків є завжди з Українським народом: чи то на «Майдані», чи то в зоні АТО, чи то на еміґрації.  

На завершення свята Кир Діонізій Ляхович нагородив учасників свята «Подячними грамотами» за організацію вертепів та збереження Різдвяних українських традицій на чужині:

Вертепи:
1.    Української персональної парафії «Св.Володимира та Ольги» м.Авеліно
Художній керівник пані-їмость Гевчук Наталія Петрівна
2.     Української церковної громади м.Аверси
Художній керівник Кулина Аліна Володимирівна – Асоціація «Єдність»
3.    Української церковної громади м. Неаполя
Художній керівник Щепанюк  Любов Миколаївна – Гурт «Українці»
4.    Української персональної парафії «Пресвятої Тройці» м. Казерта
Художній керівник Дишель Ярина Тарасівна
5.    Української церковної громади м.Аверса
Художній керівник Труш Ігор Павлович
6.    Різдвяний виступ з м.Салерно
Художній керівник Тарасюк Ольга Володимирівна – Асоціація «Калина»
7.    Різдвяний виступ з м Батіпалії та Ночери
Художній керівник Ковпак Ірина – Гурт «Зорина»
8.    Різдвяний виступ з м. Неаполя – Асоціація «Словяни» – Колодіна Людмила та «Творчого центру Словянської культури» – Санарова Тетяна
Художній керівник Мигован Олександра

Парафіяни міста Казерти складають щиру подяку духовенству: Кир Діонізію Ляховичу, о. Романові Кривому (м. Авеліно), о. Ігорові Горішньому (м. Аверса), о. Олегові Григорцеві (м. Фоджя).
Дякуємо за спонсорську підтримку пану Володимиру Бекешу («Моноліт»).

Текст: парафіяни Казерти
Фото: Микола Голубенко

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 1 Середній: 5]

Свято українського вертепу у Казерті (ФОТО)

Що таке і чому слід платити абонемент Rai (canone Rai)