in

Серця українців Італії – на Майдані

   В унісон з подіями в Україні, її емігранти  в Італії проводять мітинги по всій країні. Навіть на її відділених частинах та островах, свідомі громадяни виходять на центральні площі щоб засвідчити солідарність зі своїм народом

В різних містах Італії щотижня збираються українці, аби підтримати український Майдан та привернути  до нього увагу італійського суспільства. Найактивнішими є громади Рима, Мілана, Флоренції та Венеції. Люди вимагають відставки уряду та президента, звертаються до італійських політиків з проханням підтримати український народ та закликають висловити свою позицію дипломатичних представників України в Італії. Особливе звернення адресується до італійських ЗМІ, аби ті з більшою увагою та об’єктивністю ставилися до ситуації в Україні. Українська греко-католицька церква об’єднує віруючих у молитві за мир і спокій. Вона закликає усіх віруючих молитися за припинення кровопролиття в Україні та мирне врегулювання конфлікту.
Але солідарність італійських українців не обмежується лише закликами. Чи не на кожному мітингові проводиться збір пожертвувань на потреби Майдану. Після того, як офіційні банківські рахунки було заблоковано, люди почали збирати теплий одяг, їжу та медикаменти, передаючи їх знайомим активістам на місця події. Знизивши вартість перевезення пакунків, допомогу в цьому їм надають водії автобусів, які курсують між Україною та Італією.

Після того, як заворушення почали межувати з громадянською війною, італійські політики найвищого рівня гостро висловили своє ставлення до ситуації в Україні. Зокрема, Прем’єр-міністр Італії назвав «неприйнятними дії, які ведуть до насильства». Енріко Летта заявив про це на спільній прес-конференції з прем’єр-міністром Іспанії Маріано Рахой, яка проходила в Римі. Обидві країни, як й раніше, «висловили спільну заклопотаність у зв’язку з драматичною ситуацією. Двері Європейського союзу, проте, залишаються відкритими для України», зазначив прем’єр-міністр Італії.

А тим часом, МЗС Італії, для роз’яснення актуальної ситуації, запросило до себе українського посла. За дорученням Міністра закордонних справ Італії Емми Боніно, яка в той час перебувала за кордоном, заступник міністра Марта Дассу 24 січня зустрілася з послом Євгеном Перелигіним. Українському дипломату заявили про стурбованість Італії з приводу останніх подій в Україні.

Активісти української громади зустрілися із депутатом Каліда Чаокі та Еміліо Чіарло, керівником Міжнародного відділу Демократичної партії в Палаті депутатів італійського парламенту. Також відбулася неофіційна зустріч у Постійному Комітеті з прав людини в італійському парламенті, на якій представники української громади та УГКЦ ознайомили депутатів з актуальними подіями в Україні, розповіли про репресії щодо учасників Майдану, а також попросили гуманітарної та політичної допомоги для їх Батьківщини.

Маріанна СОРОНЕВИЧ

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

За годину до крові

У Перуджі відкрилась нова українська школа