in

Відстрочка від мобілізації не надає права виїзду студентам закордонних університетів

Відстрочка від мобілізації не надає права на перетин державного кордону навіть студентам закордонних навчальних закладів.

Студент 5 курсу навчання, який мав відстрочку від мобілізації, не зміг виїхати в Італію, оскільки Прикордонна служба відмовилась його пропустити через пункт пропуску, пише “Судово-юридична газета”.

Як зазначено в матеріалах справи, Сергій Ш. є студентом денної форми навчання Міланського державного університету Бікокка (спеціальність – маркетинг).

У жовтні 2022 року Сергій Ш. в Приморському районному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки (м. Одеса) отримав відстрочку від мобілізації до 28 квітня 2023 року.

У листопаді студент намагався виїхати за кордон, однак прикордонники на українсько-молдавському кордоні (пункт пропуску “Старокозаче”) відмовились пропустити Ш. у Молдавію.

Прикордонники мотивували свої дії тім, що Сергій Ш. не наділений правом перетину державного кордону в умовах воєнного стану.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: УКРАЇНКИ В ІТАЛІЇ СТВОРИЛИ БЛАГОДІЙНИЙ КАЛЕНДАР, ЯКИЙ РОЗЛЮТИВ РОСІЙСЬКУ ПРОПАГАНДУ

Студент з таким підходом не погодився, й у січні 2023 року подав позов до Одеського окружного адміністративного суду з вимогою скасувати рішення про відмову в перетині державного кордону на виїзд з України.

Позивач звернув увагу, що Прикордонна служба в період з 01.04.2022 по 14.09.2022 і в період з 24.02.2022 по 14.09.2022 діяла всупереч постанові Кабінету Міністрів України “Про внесення змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України” № 399 і безперешкодно дозволяла студентам, які надавали усі необхідні документи перетинати кордони України.

Однак, починаючи з 14.09.2022, керуючись лише внутрішнім нормативним документом, Прикордонна служба одноосібно змінила порядок перетину кордону, позбавивши декілька сотень студентів права навчатися в закордонних навчальних закладах.

Також, студент звернув увагу, що у 2017 році його було визнано непридатним до військової служби.

Прикордонна служба виступила проти задоволення відповідного позову.

Дослідивши позиції сторін, суд зазначив, що у зв`язку із введенням в Україні воєнного стану тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені статтею 33 Конституції України. А саме: щодо того, що кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВІЙНА В ОЧАХ УКРАЇНСЬКИХ ДІТЕЙ. У РИМІ ВИЙШЛА ЗБІРКА ІТАЛІЙСЬКИХ ПОЕТІВ

Також, суд вказав, що статтею 22 Закону № 3543 («Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію») визначені обов`язки громадян щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації.

Разом з цим статтею 23 Закону № 3543 передбачена відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації.

Згідно з абзацом другим частини третьої цієї статті призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Суд зазначив, що військовозобов`язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, мають право на перетин державного кордону в умовах воєнного стану.

Водночас згідно з пунктом 2-6 Правил перетинання державного кордону, таке право не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому – восьмому ч. 3 ст. 23 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Як вбачається з матеріалів справи, позивач належить до категорії осіб, визначених в абзаці другому частини третьої статті 23 Закону № 3543, а тому правом перетину державного кордону в умовах воєнного стану не наділений.

Таким чином, зазначив суд, оскільки станом на момент виникнення спірних правовідносин діяв правовий режим воєнного стану, то у зв`язку з введенням режиму воєнного стану можуть обмежуватися конституційні права, визначені ст. 33 Конституції України.

Відтак, Прикордонна служба, за висновком суду, правомірно винесла рішення про відмову в перетинанні державного кордону.

У підсумку, позов Сергія Ш. залишився без задоволення.

Найважливіші новини для українців в Італії у соцмережах FacebookInstagram і Телеграм.

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 1 Середній: 5]

Українки в Італії створили благодійний календар, який розлютив російську пропаганду

Виступ на «Євробаченні» під питанням: TVORCHI розповіли про складнощі виїзду за кордон