in

Україна отримала План дій з лібералізації візового режиму

Листопадовий саміт Україна-ЄС став найрезультативнішим за останні роки. Окрім Плану дій з лібералізації візового режиму, сторони домовилися, що Київ отримає доступ до програм ЄС у сфері енергетики, бізнесу та комунікацій

Довгоочікувана новина для українців – термін запровадження безвізового режиму між Україною та країнами Європейською Спілкою, що входять до Шенгенської зони, тепер залежить виключно від зусиль української влади. На саміті Київ отримав повний перелік того, що необхідно зробити, аби ця мета була досягнута.

 

Це не тільки запровадження біометричних паспортів, а й вилучення з обігу старих, поліпшення боротьби з нелегальною міграцією та багато іншого. Тож, станом на сьогодні ніхто не може назвати конкретну дату, коли саме громадяни України, спакувавши валізи та поклавши до кишені тільки закордонний паспорт, зможуть поїхати у відпустку чи у відрядження до країни ЄС на короткий термін.

Безвізовий режим уже через два роки?

Напередодні цієї події український президент Янукович упевнено заявив, що цього можна досягти вже за два роки, щоб до чемпіонату Європи з футболу “Євро-2012” такий режим вже запрацював. Для балканських країн, зокрема Сербії, Македонії та Чорногорії, цей проміжок часу дійсно зайняв два роки.

Утім, в української сторони таких шансів не так вже багато. У гру, окрім іншого, може вступити чинник Росії та Німеччини. У кулуарах саміту європейські експерти припустили, що саме Берлін може намагатися відтягти кінцеве рішення про запровадження безвізового режиму для України з тим, щоб аналогічні кроки Євроспілки зробив і щодо Москви.

Асоціація лише через півроку

Перші особи ЄС та України позитивно оцінюють результати саміту. В України та Європейською Спілкою є “дуже хорошi перспективи для спiвпрацi”, – заявив президент Європейської Комiсiї Жозе Мануель Баррозу. За його словами, наступний рiк буде важливим, оскільки мають завершитися переговори щодо укладення Угоди про асоцiацiю.

У Києві сподівалися, що цю угоду буде укладено вже цього року, однак через суттєві розбіжності у переговорах щодо створення Зони вільної торгівлі процес затягується. Тепер Баррозу називає реалістичною датою середину наступного року.


Ірина СОМЕР

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Італійський поліцейський отримав дев’ять років в’язниці за вбивство вболівальника

Венеціанські заробітки для закарпатських остарбайтерів