in

Українські острови в Мілані

   Короткий огляд українських адрес у столиці Ломбардії:дипломатичне представництво, духовний центр, освітні, комерційні та культурні заклади, агенції послуг і туризму, інше.

Регіон Ломбардія, згідно Статистичного досьє з Інтеграції, стала другою Вітчизною для майже 50-ти тисяч українців. Порівняно із іншими регіонами Італії, більшість вихідців з України володіють довготривалим дозволом на проживання ЄС і компактно мешкають у Мілані та околицях. Незважаючи на високий ступінь інтеграції, українські острівці є нечисленними. Подаємо їх короткий огляд.

Офіційним представництвом України в Мілані є Генеральне консульство, розташоване за адресою Людовіко ді Бреме, 11. Воно обслуговує громадян з Північних регіонів країни, зокрема займається оформленням документів (віз, паспортів, нотаріальних актів, довідок та ін.) Тут проходять загальнодержавні вибори України. (Необхідну консульську інформацію та розклад роботи знайдете на http://italy.mfa.gov.ua/).

Традиційно, українським осередком в Італії є Греко-католицька церква. Духовну підтримку можна знайти у храмі «Святого лика Ісуса», розташованому по вулиці Себеніко 31. Божественна Літургія проходить в неділю та святкові дні о 12.45. (Церковні новини та оголошення публікуються на http://www.chiesaucraina.it/).

З метою збереження культурної ідентичності, при при громаді УГКЦ діє недільна школа, де діти вивчають українську мову та літературу, культуру і традиції, катехизм, проходять дошкільну підготовку. Заняття проводяться щонеділі з 10.30 до 12.30. (via Sebenico, 31) Протягом тижня учні відвідують італійські загальноосвітні заклади, а в неділю – сідають за парти із друзями-співвітчизниками.
Директор школи п. Світлана Гоголь: 3240937704,
Капелан церковної громади о. Іван Стефурак: 3203543745.

Українська звучить в Міланському університеті, де у Департаменті філологічних досліджень викладають мову та літературу. Курс проводиться за наявності зацікавлених студентів. (Додаткове інфо на: http://users.unimi.it/)
При «Театро делле Ербе» на вулиці Квадронно, 23, працює Українська академія танцю. Викладання у ній ведеться за методикою Ваганова, якою користуються у кращих балетних школах світу. Учні паралельно відвідують італійські загальноосвітні школи, згідно стандартів високої професійної підготовки (http://www.accademiaucraina.it/home.html).

Якщо ви маєте потребу в оформленні документів, перекладах, юридичних консультаціях чи інших послугах для іммігрантів, звертайтеся на вул Петроккі 6, у Профспілку іммігрантів ASLII. Подібні послуги надає «Центр україно-італійських студій», яку знайдете по вулиці Баріллі Антон Джуліо 11. Ця агенція сприяє туристам, зацікавленним побачити красу України та Італії (http://www.ucraina.eu/ufficio_milano.htm).
Громада Мілану значно активізувалась в період Євромайдану. На хвилі цього руху було створено італійсько-українську неурядову асоціацію “Відродження України” (www.vidrodzhennya.org).  Спілка “Майдан” працює в культурному, просвітницькому та гуманітарному напрямі (www.italia-ucraina.it).

Є можливість у Мілані скоштувати рідні смаки.Продукти за українською рецептурою продаються в магазині «Мікс-Маркет» на розі вулиць Джорджо Чавес 2 та Леонкавалло.

У найтяжчі життєві хвилини трауру іммігранту потрібна особлива підтримка. Похоронне бюро «Анубіс експрес» допоможе в оформленні документів та надасть повний комплекс ритуальних послуг. Його представництво розташоване на вул Бартоломео Евстакі 2.

Ще донедавна, на автопарковці поблизу Метро Кашіна Гоба в суботу та неділю проходив український базар та діяла кур’єрська пошта. В даний час його діяльність призупинено. Збір посилок та листів проходить за викликом та на стихійних парковках у районах Крешенцаго та Ламбрате.

Соціальні мережі, передусім Фейсбук, віддавна є місцем віртуального спілкування і засобом організації громади. Більшість міланських українців обмінюються новинами та досвідом у спільнотах «Українці в Італії (об’єднуємось в єдину групу!)», «Ucraina. Ucraini in Italia» та «Ucraina in Piazza a Milano». «Wikiraine – Gioventù Ucraina in Italia»– це спілка молодих українців, що має культурно-гуманітарний характер. Її учасники, здебільшого студенти міланських вузів.

Історія імміграції українців в Італії – недовга. Розвиток та встановлення діаспори ще триває, це дає надію на збільшення чисельності українських островів.

Маріанна Сороневич

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Українська школа в Римі запрошує на навчання

За «ДНР» воює італійський фашист – Губарєв