in

Українці в Італії розповіли про свій Євромайдан

  Українці в світі висловлюють свою солідарність з акціями протесту в Україні. На маніфестації на підтримку Майдана в Києві вийшли у США, Канаді та Європі. На яких лише було заявлено про солідарність із рухом в Україні, але й зібрано  значні кошти на його підтримку.

Новини, анонси та відео та фотогалереї італійських Євромайданів ТУТ

Україна залишається в центрі уваги євроатлантичної громадськості. Аналізуються причини рішення української влади, відмовитися від підписання Угоди про асоціацію з ЄС, та наступні дії що стали детонатором вибуху обурення громадян України та виникнення протестного руху Євромайдан.

Українська газета поцікавилася як проходять маніфестації в різних містах Італії. Ось деякі із них.
Прокоментував зародження мітингів у Мілані Маттео Каццулані, радник Демократичної партії Італії у питаннях України: «Маніфестації почались завдяки об’єднним діям італійців та українців на підтримку європейських прагнень України. Коли вимоги Майдану змінилися, сконцентрувавшись на питаннях внутрішньої політики, італійці почали проводити паралельні заходи, для привернення уваги громадськості до українського питання”. Зокрема за підтримки пана Каццулані ряд італійських політиків, представників партії PD, створили комітет “Україна в Європу” для підтримки євроінтеграції України.

У листопаді та грудні в Столиці Лігурії мітинги проходили щонеділі, організовані спеціально створеним Комітетом Євромайдан-Ломбардія. – повідомив Ігор Пархуць. – Зібрані кошти, були оперативно передані в Україну”.

У Павії вірні УГКЦ молилися за українську державу та її народ. “Таке об’єднання відбувається у нашому храмі не вперше, та у ці дні молитва набирає особливого виміру. – розповів місцевий душпастир Отець Олександр Товт – Ми звертаємося до Господа і єднаємось з тими, хто бореться за чесність і гідність, одночасно просячи за тих, чиї  очі і вуха закриті на правду, чиї серця і душі зухвало не бажають чути голосу справедливості”. У Павії не звучали політичні гасла, їх замінили українська поезія і пісня –  як символи Слова і Духа, вільних  і непереможних.

Ідеї Євромайдану зібрали українців у Генуї. Як повідомляють його організатори з товариства «Гуляш», захід мав інформативний характер та пройшов без прапорів будь-яких політичних партій. Майданівці наголошували на європейських стремліннях українського народу та  бажання пропагувати цінності цивілізованого суспільства: миру, демократії, прогресу та захисту прав і свобод людини.

Українці у Реджо Емiлiї та провінції об’єдналися у молитві у центрі міста. Пан Василь Поливанюк італійською повідомив міщан вимоги протестуючих українців. “Синьо жовті прапори майоріли в супроводі патріотичних  пісень. На підтримку майдану в Києві нами була зібрана матеріальна допомога.” – розповіла Анна Баняс.

Найчастішими та найчисельнішими мітинги були у Римі. Українці двічі збиралися під Посольством України в Італії. Ряд заходів пройшли у різних частинах Італійської Столиці. Зокрема, маніфестації  італійською на людних туристичних площах мали на меті привернути увагу жителів та гостей міста.

Людні акції під гаслом «Демократична Україна», відбулися в Неаполі. В ній взяли участь українці із усього регіону Кампанія за участі місцевих громадських організацій. Тетяна Бєлякова, одна із засновників асоціації «Родина» повідомила про мирну ходу вулицями міста. Підтримка поліцейських що супроводжували маніфестантів, стала для всіх символом демократичності та свободи слова в Європейському Союзі. Пожертвування на потреби Євромайдану були надіслані Громадському сектору”. Інші два заходи пройшли під Генеральним консульством. Люди дружньо співали гімн України, та відомі українські пісні. Панувала тепла та дружня обстановка. Як повідомив пан Роман Деріпаска, після першого мітингу, на розмову  організаторів запросив Генеральний консул України пан Домарецький.

На заклик асоціації “Україна Плюс” на Майдан у Венеції приїхали представники громад Местре, Тревізо, Падови, Віченци, Болонії. “ У нас були свої “тітушки” – троє молодих мужчин підійшли в розгар мітінгу і запитали – по скільки нам заплатили. – поділилася голова асоціації Тамара Позднякова. – Вони запропонували свої послуги – за “полтинник каждому”.

 Де б не збирався Майдан, він має одне обличчя – обличчя України. Будучи далеко від рідних домівок українці всім серцем, думками та молитвами линуть на Батьківщину, до свого народу, що в ці дні відстоює право на гідне життя. – вдало передала прагнення італійських українців Олена Приймак з Неаполя – Українці в Італії не байдужі до подій, в Україні. Вони – справжні патріоти своєї землі. В очах кожного – жеврить надія на повернення до рідних домівок, до своїх родин, дітей… Надія, що нарешті зможуть щасливо жити у багатій  правовій державі.

“Учасники італійських Євромайданів одноголосно погоджуються що поки при владі в Україні будуть сили, які принижують гідність українців зневажають їх права і інтереси, нахабно грабують нашу державу українці будуть продовжувати свою боротьбу” – підсумував Віктор Романюк, учасник маніфестацій в Мілані.

Маріанна СОРОНЕВИЧ

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Новий декрет флуссі: мало квот та багато можливостей конвертування

Італійський парламент може застосувати санкції до влади України