in

Українці північної Італії святкували та молилися разом

Уже традиційними стали святкові молебні українців у базиліці Святого Антонія, що проводяться у другу неділю жовтня українці у Падуї. Щедрий на запрошення отець Андрій Твердохліб, місцевий капелан для українських греко-католиків. Тому цього року географія прибулих значно розширилася. Окрім прочан  з північно-східних околиць Італії, а саме Венеції, Местре, Тревізо, Беллуно, Монтебеллуно, Конельяно, Удіне, Сан Дона ді П’яве, Порденоне, Віченци, Верони, до торжества прилучилися віруючі з Реджо Емілії, Варезе, Павії, Болонії …

ФОТОГАЛЕРЕЯ

Поважним гостем на святі була віце-консул Генерального консульства України в Мілані пані Світлана Савчук. Привітати українців прийшли представники місцевої мерії. Віншування виголосив член міської управи Паоло Гуіотто. Многая Літа проспівали єпископському делегату у роботі з емігрантами Дону Еллії Ферро, котрому саме виповнилося 66 років.

Святкову Літургію провадив Апостольський Візитатор для українців в Італії Владика Діонізій Ляхович. У церемонії брали участь також священики УГКЦ оо. Андрій Твердохліб (Падуя), Олексій Саранчук (Венеція), Андрій Жибурський (Болонья), Михайло Хром’янчук (Реджо Емілія), Олександр Товт (Павія), Юрій Ходань (Беллуно), Василь Кишинюк (Віченца), Іван Чверенчук.

Завершальним акордом спільного молебну стало дарування дерев’яної ікони Пантократора-Вседержителя ректору базиліки Святого Антонія Енцо Поіана. Разом зі щирим вираженням вдячності, священнослужитель привітав усіх українців, присутніх на святі, а згодом повідомив, що в недалекому майбутньому мощі великого Святого, якого шанують у цілому світі, зможуть побачити мешканці України.

За словами о.Андрія Твердохліба, який супроводжуватиме поважну процесію на території України, дорогоцінну реліквію можна буде побачити 18-28 листопада у Тернополі, Луцьку, Ужгороді, Івано-Франківську, Одесі та Києві.

Востаннє доступ до скляної урни з останками Святого Антонія було проведено 15-21 лютого 2010 року, 29 років після канонічних, наукових і медичних перевірок, що проводились на ознаменування 750-річчя від дня смерті Святого.

Продовжили спілкування вже за накритими столами. Були вдячні за частування, які заофірували господарі. Але кожен доповнив святкове меню привезеними з дому гостинцями. Був хліб і до хліба… А ще не бракувало запальних танців, хороводів і ліричних українських пісень. Ведучим концерту був Володимир Крамар, студент Салезіанського університету в Римі. Разом з Наталкою Паращук та Мартою Фочук вони зачаровували земляків своїм злагодженим співом.

Олена Канарчик

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Опановуючи італійські вершини…

До проституції українок примушували земляки