in

Українці Італії здійснили паломництво у Ватикані

У перший день після католицького Різдва Ватикан говорив українською. В понеділок у соборі Святого Петра українські прочани Італії здійснили паломництво до гробу святого апостола Петра. Біля папського вівтаря відбулася літургія, а потім на площі перед базилікою паломники колядою прославили новонародженого Христа.

«Многая літа» з українською молитвою лунає під куполом головного християнського храму світу. Майже дві тисячі прочан з усіх куточків Італії зібралися біля центрального пристолу на Архиєрейську божественну літургію. З мотивів безпеки ватиканські охоронці не всіх допускали ближче. Більшість людей юрбилася подалі, за огорожею, і слухали службу через мегафони собору.

Деякі українки поділилися враженнями із Радіо Свобода:

«Ми приїхали двома автобусами із міста Терні, це 110 км від Рима. Ми дуже задоволені з такої нагоди, таке відчуття, що побували на сьомому небі. Для мене вперше трапилася нагода побувати у соборі Святого Петра».

«Рим і Ватикан заговорили українською. Тут наша ялинка. Діти й дорослі, всі приходять і тільки чуєш довкола: «Це з України!» Я думаю, це просто голос, який дався чути на увесь світ, що на свята Україна так присутня тут».

Ялинка єднає Україну й Італію

Непересічна подія для української церкви та її вірних відбулася на вияв подяки Святішому отцю за те, що він вперше прийняв у дарунок різдвяну ялинку з Карпат. Літургію провів владика Діонісій, Апостольський візитатор для українців греко-католиків в Італії та Іспанії.

Допомагав у служінні пасторальний координатор українців Італії отець Марко Ярослав Семеген. Звертаючись до вірян, він наголосив: «Ми молимося тут, де у ці дні є частинка України, є українська ялинка, яка так струнко зноситься вгору і так гарно прикрашає цю різдвяну площу, і творить міст між Богом, між небом і нами. Творить міст між Україною та Італією, тим краєм, де наразі є наш дім».

Перша українська коляда у Ватикані

Серед учасників прощі були українські дипломати, отці-ректори папських колегій, семінаристи та представники фундації «Міґрантес» Єпископської конференції Італії. Чільний представник цієї фундації монсиньйор П’єрпаоло Феніколо подякував українським священикам та вірянам за вияв любові до Христа, яку вони засвідчують, перебуваючи в Італії.

«У церкві немає іноземців. І це стосується вас українців також, навіть якщо це різдвяне свято відзначаєте далеко від дому, але ви почуваєтеся тут як вдома. Українських прочан зібралося сьогодні багато, ви потрібні італійській церві, наша церква стає багатшою завдяки вашій присутності. Тож, не відчувайте себе далеко, відчувайте себе близькими до церкви», – сказав монсиньйор Феніколо.

Після закінчення літургії та обряду причастя священики разом з паломниками помолилися над гробом священомученика Йосафата Кунцевича. Він єдиний український святий, похований у соборі Святого Петра.

Спільне паломництво українців Італії святково завершилося на площі Святого Петра. Біля ватиканського Різдвяного вертепу та рідної красуні-ялинки місцеві мистецькі колективи провели коляду. У ці святкові дні до Ватикану лине сила-силенна прочан і туристів. Але з-поміж усіх мов світу, певно, ще ніколи в Апостольській столиці так голосно не лунала мова українська та різдвяний спів у виконанні українців.

Наталка Кудрик, Радіо Свобода

 

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Італійське МЗС вступиться за українців захоплених піратами

Громадян Італії зобов’язали користуватися пластиковими картками