in

У бібліотеці у Флоренції відкриють відділ книг українською мовою

Юлія Петляк – активістка, яка проживає у Флоренції, займається популяризацією української мови і культури – уже другий рік поспіль проводить акції для збору книг для місцевої бібліотеки. Щороку кількість тих, хто долучається до таких акцій, зростає. Минулого року Юлії вдалося зібрати і передати до бібліотечних фондів 30 книг, цього ж року – понад сотню.

«Я – мама двох дітей. Мені дуже важливо, щоб вони вивчали і знали українську мову. Ми часто приходимо з дітками в флорентійську Бібліотеку делле Облате. Я помітила, що на полицях є чимало літератури іноземними мовами, але немає жодної книги українською. – розповідає активістка. – Перші 30 книг я зібрала завдяки оголошенню у соціальній мережі. Це були переважно книги для дорослих, які принесли мої друзі і знайомі.

До речі, їх вже можна взяти у бібліотеці.

Читайте також: Українець Сергій Попов серед переможців ультрамарафону у Флоренції

Цього ж року я вирішила сконцентруватися на зборі саме дитячої літератури. Я написала листи українським видавництвам і інтернет-книгарням. Усі вони відгукнулися на моє прохання і передали книги. Кілька видавництв пожертвували книги під час великого книжкового фестивалю дитячої книги у Болоньї. Чесно кажучи, я не очікувала на такий результат!».

Юлія розповідає, що зібрати і передати книги для бібліотеки виявилося не так просто, як може здатися на перший погляд. По-перше, полиці бібліотеки вже і так переповнені і працівники не завжди хочуть приймати нові томи. Доводиться переконувати, наскільки це важливо і актуально для української діаспори в Італії.

По-друге, завжди виникає проблема з каталогізацією книг іноземними мовами. Тому активістка сама транслітерує назви для бібліотеки, допомагає працівникам з оформленням документації тощо.

За словами Юлії, у Флоренції діє недільна школа для українських дітей, є православна церква, де є невеликі українські бібліотеки. Однак хотілося, щоб українські книги були у вільному доступі і для діток, які не мають змоги відвідувати заняття у школі чи приходити до церкви.

Крім того, ця бібліотека знаходиться у самому центрі Флоренції. Тому сюди часто заходять туристи.

Читайте також: У Флоренції відкриють пам’ятник Тарасу Шевченку

«Я думаю, українцям, які приїхали відвідати Флоренцію, буде приємно побачити на полицях книги від українських видавництв. Сподіваюся, що акція матиме продовження і нам вдасться зібрати книги не лише для флорентійських, а й для інших італійських бібліотек», – додає активістка.

Зауважимо, що Бібліотека делле Облате – одна із найвідвідуваніших бібліотек Флоренції. Бібліотечні фонди нараховують понад 100.000 назв. Також вона відома своїми просторими читацькими залами і ігровими кімнатами для дітей.

Юлія Яручик, фото надані Юлією Петляк

Джерело: День

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Україна перемогла Італію і вийшла у фінал Чемпіонату світу з футболу

У липні у Джойя Тайро відбудеться виїзне консульське обслуговування