in

У Ватикані запалили українську ялинку та заспівали гімн України

У п’ятницю, 16 грудня, ввечері у Ватикані завершилася церемонія відкриття 30-метрової української ялинки. Ялинка має демонструвати дитячий дух українського різдва

Нагадаємо, що українці подарували Папі Римському на Різдво ялинку із Закарпаття.

На початку церемонії з лівого входу Базиліки св. Петра з’явилися звіздарі – це традиційні дійові особи українського гурту колядників, що несуть різдвяні звізди.

За ними вийшов духовий оркестр Ватикану, що згодом виконав національний гімн України. Потім колядки виконали хорові капели з Ужгорода, Львова та села Перегінське на Івано-Франківщині.

Замість понтифіка, головною дійовою особою церемонії став губернатор Ватикану Джузеппе Бертелло, який допоміг хлопчику натиснути на кнопку, після чого вогні на нашій ялинці засяяли.

На відміну від минулого року, коли у Ватикані відкривали ялинку з регіону Люссен, що у Північній Італії, самого папи Бенедикта XVI на церемонії не було. Однак, напередодні він дав аудієнцію українській делегації та заговорив до учасників українською мовою.

Зблизька ялинка виглядає особливо українською ще й тому, що перші 2 з 30 метрів її гілок декоровані понад 2 тисячами українських іграшок. Найбільше тут скляних куль, але головну роль відіграють ручні вироби з дерева майстрів з різних регіонів України. Ці прикраси мають продемонструвати римлянам і усьому світові наївний та дитячий дух українського Різдва, ну ялинка має символізувати наше європейське коріння.

Зазначимо, що традицію презентувати різдвяну ялинку Апостольській столиці у 1982 році запровадив папа-слов’янин Іван-Павло ІІ. Лідером серед таких дарувальників є Італія – на її рахунку вже 10 ялинок. Україна стала 11 країною Європи, яка забезпечила Ватикан зеленою красунею.

 

 

ТСН

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Інавгурація української ялинки у Ватикані (ВІДЕО)

Інавгурація української ялинки у Ватикані (ФОТО)