in

У Віченці українці традиційно відсвяткували День матері

   Ми будемо завжди прославляти ту жінку, ім’я якої – МАТИ! Цього року вкотре відбулося Свято Матері у м. Віченца, яке вже стало традицією і врочисто святкується у другу неділю травня в місяць Пресвятої Богородиці. Проте цього року святкування було надзвичайним і тривало два дні.

ФОТОГАЛЕРЕЯ

В суботу громада з великим захопленням зустрічала хористів з міста Стрия. Дитячий хор «Щедрик» став чудовим обрамленням літургії, проведеної місцевим парохом о. Василем Кишинюком. А потім діти співали для матерів, що живуть поза домом, але щохвилини стурбовано думають про своїх діточок, близьких та рідних, що залишилися там, на далекій і рідній Україні. Вдячні й за увагу офіційних осіб до цього заходу. Адже гостями були почесний консул України в Італії (в Падуї) Марко Тозон з Радником Голови Верховної Ради України Миколою Петренком.

А у неділю Свято матері організували працівники українсько-російського дидактичного центру “Перлина”, який існує у Віченцо вже третій рік. Директором його є Марина Софілканич.

Вальсом квітів відкрили свято вихованці середньої групи дидактичного центру – Михайло Богатих і Ольга Мельник. Їм на зміну  прийшли наймолодші учасники, віком від 5 до 7 років (музичий керівник – Наталія Куклєва). Читали вірші дітлахи для мам.  Серця матерів переповнювалися радістю, слухаючи поезії рідною мовою, але уже з італійським акцентом. Не віриться мамам, що їхні діти, які далеко від Батьківщини, живучи у чужомовному середовищі, читають  українські вірші й співають українських пісень. Народжені в Італії, наші діти – не чужинці. Цю сонячну країну вони вважають своєю вітчизною. А про рідну Україну знають тільки з батьківських розповідей. Парадокс, але, на жаль, такою є реальність. Молоді мами, витираючи сльози захоплення, так і твердили, що навіть вже і не мріяли про те, що їхні діточки отак, зі сцени, будуть читати вірші їхнього дитинства рідною мовою. Від щирого серця дякували дорогим педагогам дидактичного центру “Перлина”: Марині Софілканич, Інні Тарасові та Наталії Куклєвій за їхню натхненну працю і дорогоцінний час, який вони приділяють дітям кожної суботи.

У веденні святкової програми взяла участь президент італійської асоціації “Міст” Франческа Ламастро, що організовує привіз дітей з Чорнобиля на відпочинок до Віченцо. Вони вдало із Мариною Софілканич помінялися мовами. Дидактичний центр «Перлина» відвідують діти як українського, так і російського походження. А також і усиновлені італійськими сім’ями сироти з України та Росії. Тому і організовані заходи завжди вдало переплітають всі три мови: українська, російська й італійська. Вміло долучають керівники до святкових заходів і дорослих учасників української громади. Віра Кащук і Антоніна Погорєлова створили дует “Вишиванка”. У їхньому виконанні лунали також і українські народні пісні. А тим часом серця матерів полетіли на рідну Україну. Відвідати родину. Відчути запах маків та волошок і смак хліба…  

І без гопака на цьому святі не обійшлося. Виконали  його Інна Тарасова зі своїми підопічними. «Лист до матері» Сергія Єсеніна мовою оригіналу прочитав Жан Карло Джанні, найстарший вихованець дидактичного центру (по-секрету, йому – 76!). Порадував своїм співом і колишній душпастир парафії Святого Йосипа Дон Фердинандо, що вже понад 10 років безвідмовно приймає українську громаду. Священик надав вагому допомогу у заснуванні дидактичного центру “Перлина”.

Взяли участь у концерті і російсько-американська сімя Затаковая-Шилор із донечкою Сашою, яка разом з татом Деном зазвичай співає на українських святах. А “Ніч яка місячна” звучала у виконанні Олександра Коломбо дуже милозвучно і без акценту.

Зі слів Анни Паров’як
записала
Олена Канарчик

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

День Матері у Віченці (ФОТО)

В Амальфі українця заарештували за вибух петарди