in

У Римі атестували українську школу

У Посольстві України у Римі відбулась перша в Італії державна атестація української школи. Випускникам вручено атестати державного зразка, й вони мають право вступати з ними до вищих навчальних закладів України, повідомляє власний кореспондент УКРІНФОРМу.

В українській суботній школі “Престиж”, яка у Римі діє усього другий рік, були проатестовані 18 учнів. Раніше українські школи в Італії не звертались з проханням про атестацію, можливо, тому, що не відчували себе достатньо готовими, зазначила в інтерв`ю кореспондентові УКРІНФОРМу директор міжнародної школи Людмила Іванова. Але, як показує досвід інших країн, перспективи є дуже позитивними. Так, цього року з Португалії, яка пройшла атестацію вже втретє, у вищі навчальні заклади України вступають 30 учнів. “Це свідчить про те, що діти відчувають себе конкурентноздатними нарівні з дітьми, які навчаються в Україні”, – підкреслює вона.

В Італії головною складністю для українських суботніх шкіл є те, що діти у звичайних італійських школах вчаться шість днів на тиждень, тобто у суботу після занять в італійській школі вони змушені їхати в українську. Між тим, з метою вирішення цієї проблеми, найближчим часом додатковий радник при римському муніципалітеті та директор римського відділення школи “Престиж” Тетяна Кузик звернеться до влади з проханням звільнити українських дітей від суботніх занять, щоб вивільнити час для української школи. “Так, не скажу, що вчитися таким чином було легко: в українській школі проводиш мало часу, основний матеріал студіюєш вдома, у тут ще завдання з італійської школи….Але атестат дає мені змогу вступати й в Україні, якщо я цього захочу”, – каже випускниця 11 класу Юлія Гуляс.

До речі, програма атестації учнів за кордоном є частиною програми повернення українців на Батьківщину. Державна атестація для українських школярів, які мешкають в Італії, є якісно новим кроком, наголосив радник-посланник Посольства України в Римі Василь Яковенко, з рук якого учні урочисто отримували атестати. “Сподіваємось, що дітей, які отримують документи українського зразка, рік від року ставатиме більше”, – сказав дипломат.


Фоторепортаж церемонії вручення атестатів учням української школи у Римі

 

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Телевізійний проект телеканалу 1 +1 «Міняю дружину» шукають героїв серед українців в Італії

Фоторепортаж церемонії вручення атестатів учням української школи у Римі