in

У Римі відбудеться презентація унікального архіву УГКЦ

   У понеділок 25 листопада, в Інституті святого Климента Папи в Римі відбудеться презентація архіву УГКЦ, заснованого Патріархом Йосифом Сліпим одразу після повернення із сибірської неволі. У ньому зберігаються історичні документи УГКЦ з 1963-1991 рр., архів видатного українського політичного діяча В‘ячеслава Липинського та документи з періоду визвольних змагань в Україні 1917-1923 рр., зокрема Західної Української Народної Республіки.

«Прибувши до Рима після сибірського заслання, Патріарх Йосиф Сліпий розпочав активну діяльність над розбудовою українського життя в італійській столиці, – розповідає директор архіву о. Іван Дацько. – Заснувавши Український католицький університет, він подбав також про створення архіву, у якому сьогодні зберігаються його особисті документи. Тут також зберігається архів його наступника – кардинала Мирослава Івана Любачівського. Іде мова про документи, датовані до 1991 р., дати його повернення в Україну. Згодом архів було розширено деякими документами митрополита Андрея Шептицького, поодиноких єпископів нашої Церкви в Україні та діаспорі».

З 2008 року, за дорученням попереднього Глави УГКЦ Блаженнішого Любомира (Гузара), було розпочато процес систематизації та впорядкування архіву. Очолив роботу відомий фахівець у галузі церковної історії проф. Олег Турій.

Доступ до архіву УГКЦ в Римі можуть дістати науковці, які мають спеціальне доручення від єпископа або відповідну рекомендацію наукової інституції, котру представляють.

Додамо, що презентація архіву відбудеться в контексті святкувань 50-річчя заснування Українського католицького університету.

Прес-служба Товариства святої Софії

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Смертельна “Клеопатра” обрушилася на італійський острів Сардинія

Італія молитиметься за жертви Голодомору