in

У Римі пройшов місяць української культури

Музей Римської цивілізації в столиці Італії з 14 жовтня по 14 листопада гостинно відчинив двері для жителів і гостей Вічного міста, та запросив познайомитися з Україною

ФОТОГАЛЕРЕЯ

Вперше римський музей розмістив експозицію українського мистецтва в рамках заходу “Мистецтво та культура Східної Європи в Римі”, що проводився під патронатом мерії, для презентації і підтримки культурної різноманітності італійської столиці. Адже тут сьогодні проживає 320 тисяч іноземців. Організація ж самої виставки є результатом тісної співпраці Групи додаткових радників мерії Риму, за підтримки Посольств України в Італії та у Ватикані.

Експозиція українського мистецтва на італійській землі, має символічне значення для італійсько – української культурної співпраці і присвячена двом важливим річницям, що в цьому році святкують обидві держави: 20 років Незалежності України та 150 років об’єднання Італії.
Виставка включала роботи трьох українських жінок, життєві шляхи яких, тією чи іншою мірою, пов’язані з італійською землею: Олільги Мелентій, вишивальниці Галини Чухаль та художниці Надії Стойко.

В день відкриття місяця української культури в Римі відбулася прес-конференція за участі Посла України в Італійській Республіці Георгія Чернявського, аташе з питань культури Наталії Тернової, першого секретаря Посольства України при Ватикані Ярослава Мошколи, представників міської ради, керівництва музею.

Влучно зазначила координатор музею Лукреція Унгаро: “Я дуже задоволена цією ініціативою. Власне жіночою ініціативою: в першу чергу – додаткового радника Мерії міста Риму Тетяни Кузик та Президента Асоціації українських жінок в Італії Світлани Ковальської, вдячна дипломатичним представництвам України в Італії та Ватикані і, звичайно ж, участі українських митців.

Наш музей створений більше ста років тому. Тут переплітаються шляхи людської цивілізації. Культурна різноманітність суспільства не є дефектом, а навпаки його багатством. Українська культура зайняла тут своє місце.”

Під час прес-конференції Світлана Ковальська, голова асоціації українських жінок, познайомила з проектом “Вишивка об’єднує народи” (яким завідувала Ореста Мосейчук). Перші стібки на полотні зробили українські митці, журналісти та почесні гості свята. Полотно символічно передає ініціативи  святкування Днів української культури у містах Косенца та Калабрія, проведені Італо-українською асоціацією Калабрії. А також у Местре – асоціаціями “Україна  плюс” та  “Україна-Світ”.

У рамках проекту відбулася презентація книг Валентини Виноградової “Римські адреси Гоголя”. Це – путівник-дослідження місць у Римі, причетних до нашого знаменитого співвітчизника, Галини Чухаль “Моя душа” і Надії Стойко “Зойк душі”.

Акція “Діти Східної Європи під єдиним небом” дала змогу школярам відвідати планетарій та стати учасниками “небесної” вистави.
Конференція “Мистецво знайомить з історією України” викликала інтерес не лише з боку наших співвітчизників.

Фільм “Україна запрошує” познайомив присутніх з її багатою культурою та традиціями. Дослідження адвоката Енріко Сільверіо “Із Риму до Києва через Константинопіль. Правові стосунки між Римською Імперією та Давньою Руссю” відкрило ще один, малознайомий аспект історії.
Духовну спадщину Київської Русі яскраво продемонстрували Наталя Тернова, атташе з питань культури Посольства України в Італії, за участі акторів аматорського фолькльорного театру “Берегиня” у вбраннях від стиліста Лариси Іськів.

На завершення зустрічі Маріанна Сороневич, головний редактор Української газети, відкрила для присутніх незнайому Україну у проекті “Сім чудес України”.

Додатковий Радник від Європи мерії Риму Тетяна Кузик та асоціація “Матрьошка” об’єднали  різні народи за святковим українським столом.
У рамках мсяця культури пройшли гастролі молодіжного танцювального колективу “Мальва” та вокальної групи “Вишиванка”, що приїхали з України за сприянням Асоціації “Україна-Світ”. Талант та високу професійну майстерність творчі колективи продемонстрували на сценах у Косенці, Местре та Римі.

Тарас СЕМЕНЮК

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Введено 2% податок на заробітчанські гроші

Вітаємо із ювілеєм Ольгу Тарасюк!