in

Художник Сергій Якутович нагадав росіянам, що Гоголь – українець

Київський художник Сергій Якутович, актор Богдан Ступка та літературознавець Павло Михед отримали у Римі премію імені Миколи Гоголя.

Нагороду започаткував фонд Бориса Єльцина два роки тому до 200-річчя від народження Гоголя. Премією нагороджують культурних діячів, які популяризують російську культуру у світі.

 

“Нас нагороджували 28 жовтня, – розповів Якутович. – Повернувся до Києва тільки через два тижні. Це відбулося у Римі, бо Гоголь 8 років там жив. Україна вперше отримала цю премію. На нагородженні ніхто не згадав, що Гоголь – українець. Я вирішив про це нагадати, але залишитися толерантним. Завершив свій спіч такими словами “Слава Україні, яка народила геніального сина”, – і додав, – “який став великим російським письменником”. Потім йдемо з іншим лауреатом премії, відомим російським письменником Андрієм Бітовим, а він каже: “Сереженька, а Вы правы. Я тоже знаю, что Гоголь не был русским писателем. Он российский писатель, потому-что писал по-русски. Но он украинец по мышлению. Только чтобы никто об этом не слышал”. Вважаю, ми зі Ступкою достойно довели, що Гоголь українець. Що потім зробив з того режисер Володимир Бортко у фільмі “Тарас Бульба” — це його справа. Не треба впадати в ідеологічні пертурбації, а робити добре свою справу”.

“Російська сторона викинула величезні гроші, а естетично не змогла подати подію. Видали поганий каталог і медаль. Дали шматок бронзи з написом “Лауреат 2011 року”. Що мені з ним зробити — по голові себе бити? В Україні уже починають звикати до взаємної поваги. А у Росії поки важать тільки гроші. Привезли з Росії на нагородження 90-річних – з них уже стружка сиплеться. Питаю на бенкеті директора московського художнього музею Пушкіна Ірину Антонову, якій вже 89: “Вам білого чи червоного вина?”, – а вона. – “Мальчик мой, я пью только водку”.

Газета по-українськи

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

У Неаполі українки беруть участь у «міжкультурному діалозі» на вулиці червоних ліхтарів

З березня – нові правила інтеграції