in

Цвіте калина рясно в Салерно

   Розмова із Ольгою Тарасюк, головою асоціації «Калина», та одноіменного вокально-інструментального ансамблю

Українсько-італійська культурна асоціація «Калина», та створений нею у місті Салерно одноіменний ансамбль, що стали справжніми прометеями української культури в Італії, наступного року святкуватимуть десятиріччя своєї діяльності. За час свого існування ансамбль «Калина» прийняв участь більш, ніж у 300 концертах, вечорах, міжкультурних зустрічах, святкуваннях, фестивалях, конференціях, поїздках. В програмі ансамблю – українські народні та сучасні пісні, а також італійські. Ансамбль добре відомий у регіоні Кампанія, у місті Римі, інших італійських регіонах. За вагомий внесок у розвиток міжкультурних відносин «Калина» неодноразово нагороджувалась преміями та грамотами. Ідеатором та сподвижником цього, напрочуд працьовитого та активного, колективу є неординарна особистість Ольга Тарасюк.

-Пані Ольго, якими були передумови народження асоціації «Калина» та її одноіменного ансамблю?

-Розпочалося усе у 2002 році. Салерно сколихнула новина: українські заробітчани виступатимуть на престижній сцені в міському парку Меркателло. Для місцевих жителів це було незвично. Мовляв, як зуміли жінки, які приїхали сюди на заробітки, без права на проживання і працю, без приміщення й фінансування, організуватися для проведення культурного заходу на такому рівні. По місту розклеювалися рекламки, роздавалися перехожим запрошення на вечір. Новину опублікували місцеві газети. Ми, жінки, були організували виставку вишиванок та фотостенд, який розповідав про життя в Україні, проектували запис українського весілля, ознайомлювали з історією України, виконували українські пісні. Вечір назвали «Вікно в Україну». З цієї події й розпочали свій шлях вокальний ансамбль «Калина» а також українсько-італійська культурна асоціація під такою ж назвою. Ми прагнули об’єднати українців, що проживають у провінції Салерно для надання їм допомоги у легалізації, вирішенні проблем, для ознайомлення з культурою та історією Італії, й навпаки – ознайомлення італійських громадян з Україною.

-Які проекти «Калини» були більш масштабними, а які стали традиційними?

-У 2006 році, силами асоціації, було проведено у Салерно Перший Регіональний Фестиваль української творчості, у якому взяли участь більше сорока учасників та колективів. У 2007 році «Калиною» був започаткований Міжнародний фестиваль української та італійської пісні «Без кордонів», у якому крім українських та італійських виконавців, взяли участь й колективи інших національностей. Фестиваль є відомим й далеко за межами Італії, його гостями були колективи з України (хор «Роксолана» з Рогатина, колектив «Крайня хата» зі Львова, Олександр Доля з Києва, Тарас Брайан з Чікаго). У 2010 році «Калина», у співпраці з асоціаціями «Слов’яни» та «Союз Українок» провела у Неаполі Перший фестиваль української естрадної пісні «Червона рута в Італії», присвячений Володимиру Івасюку. Було випущено книгу «Прометей української естради», українською та італійською мовами про В.Івасюка. Традиційними ж у нашій діяльності стали Шевченківські вечори, Дні Матері, Пасхальні святкування, «Різдв’яні зірки». Проводимо українські вечері у поєднанні з виставками вишиванок, виступами колективів, щоб ознайомити італійців з українською кухнею та культурою.

-Чи співпрацює «Калина» з італійськими асоціаціями, також організаціями громад інших національностей?

-Ми беремо участь у найрізноманітніших заходах. Співпрацюємо з асоціаціями АРЧІ (Салерно),АСІ (Сан Валентино Торріо), КОРЕЕ (Сарно), «Слов’яни» (Неаполь). Також з асоціаціями філіпінської, молдавської, польської, сенегальської громад. Це допомагає не закриватися у межах однієї спільноти, а популізувати українську культуру також між іншими народами. Ансамбль «Калина» приймає участь в Міжнародному фестивалі фольклорної музики в Сан Григорійо Маньйо, у фестивалі інтернаціональної пісні в Неаполі (Муняно), у міжнародному фестивалі «Слов’янський базар» в Неаполі та у фестивалі «За мир та підтримку» в провінції Авеліно. У липні 2007 «Калина» разом з ансамблем «Намисто» виступали перед учасниками Міжнародної конференції з питань імміграції, на якій були присутні представники з Німеччини, Іспанії, Португалії та Італії.

-Знаю, що «Калина» також активно займається видавничою діяльністю.

-У 2007 році асоціація розпочала роботу над проектом «Бібліотека іммігранта». На даний час вийшло 12 книжок. Найбільшим попитом користується серія «Слово народжене на чужині» (п’ять випусків), яка стала переможцем конкурсу на краще закордонне україномовне видання. З 2009 року, у співпраці з асоціацією «Дім Бетанії», ми випускаємо двомовну газету «Без кордонів», яка знайомить італійського читача з історією та культурою України, а українського – Італії.

-Пані Ольго, над чим зараз працює «Калина»?

-Наступного року вийде книга «Українська спільнота в Салерно», яка розповість про діяльність асоціації, познайомить читачів з окремими особистостями, які досягли певних успіхів на чужині, опише наші взаємовідносини з італійськими структурами. Працюємо також над випуском трьох дисків: «Через терни до зірок» (розповідатиме про діяльність асоціації), «Українські пісні у виконанні групи «Калина»», «Українські народні традиції» ( для розповсюдження в італійських навчальних закладах).

Наступного року, у рамках святкувань 10-ї річниці діяльності асоціації «Калина», проводитимуться дні української культури та ювілейні концерти у Салерно, Неаполі, Сарно, Авелліно, Казерті, Баттіпальї, Потенці, Акрополі. Очікується приїзд різних колективів з України.

Розмовляла Наталія ІВАНИШИН

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Армія розчищає сміття в Неаполі

У передмісті Риму, в автомобілі українця, знайдено обвуглений труп