in

Чарівна нитка з дитинства

Відбулася персональна виставка вишитих картин Галини Чухаль „Чарівна нитка”

Неаполь: 5 серпня 2008. Відбулася персональна виставка вишитих картин Галини Чухаль „Чарівна нитка”. Авторка присвятила її своїй матері, від якої ще у дитинстві навчилася техніки вишивання. В експозиції представлено репродукції картин відомих художників, вітрильник, квіти, натюрморт – усього тринадцять вишитих полотен. На суд глядачів вперше було виставлено роботу “Дубовий гай”, яку вишивальниця закінчила у ніч проти дня виставки.

Організував виставку товариство дружби ім. Максима Горького у співпраці із Центром російської культури у Римі. У кожен твір Галина вкладає душу та невитрачену любов до людей, і тому вони сповнені позитивною енергією. Картини створює не для продажу, а з метою продемонструвати їх якнайбільшій кількості глядачів. „Класичний український хрестик дає можливість варіювати товщину та кількість нитки, через це картини видаються об’ємними”, – розповідає вишивальниця.

Працюючи над репродукціями полотен відомих майстрів, вона намагається передати ефект мазка художника, вважаючи, що усі вони — знак неба. Галині цікаво братися за складні твори, вони надають їй надхнення та стимулюють до вдосконалення. І це відчувають відвідувачі, які залишають захоплені відгуки та слова подяки.

Вела вечір Маргарита Скосаренко, яка розповіла про особливості виконання кожної картини. Тетяна Шишкова супроводжувала презентацію власними віршами, присвяченими кожному твору. Презентація переплелася виступами артистів: Маргарита Скосаренко зіграла на фортепіано „Місячну сонату” Бетховена, Оксана Крюкова виконала українські та російські романси (фортепіано), дует Олександ Мегаван (фортепіано) та Луїджі Капуто (гітара) заспівали неаполітанські пісні, соло на скрипці зіграла Ірина Васильченко. Ведуча українських новини на регіональному телеканалі ТБ Луна Наталя Іванишин підготувала репортаж про захід.

Галина Чухаль народилася у місті Ковелі Волинської області, здобула дипломи інженера-механіка та журналіста у Харківському університеті. Сім років працювала у бюро пропаганди художньої літератури Спілки письменників України у Києві. 2001 року приїхала до Італії, де почалося зовсім інше життя. Після подолання перших труднощів іммігрантського побуту, в Галини прокинулася потреба висловитися у творчості, щоб повертатися у дитинство, коли вишивала разом із мамою, відчути коріння своєї культури. Зараз Галина займається громадською та журналістською роботою, однак її пріоритетом залишається вишивка, якою почала займатися три роки тому.

З 15 до 31 березня дві картини майстрині серед робіт п’ятдесяти італійських художників, скульпторів та майстрів художнього фото виставлялися у галереї Ла Пінья, а 25 травня колекція творів експонувалася під час концерту до Дня Матері, організованого асоціацією “Слов’яни” під керівництвом Людмили Колодіної.

Надалі майстриня запланувала вишити серії „Ох, ви коні, мої коні” та “Березовий гай”. Також бажає поповнити колекцію ікон святих, до виконання якої ретельно готується, шукаючи внутрішнй спокій, бо лише тоді вони говоритимуть з глядачем мовою смирення.

Маріанна Сороневич

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Вся Україна у виставковому залі

Скарби Кукутені – Трипілля у Римі