in

Чому мало українців голосувало за кордоном ?

За підрахунками, які часто оголошують в Україні, за межами батьківщини в останні роки опинилися до 8 мільйонів українців. Керівник громадської організації “Четверта хвиля” Клацнути Валерій Рябенко каже, що держава сама винна, що люди за кордоном не ідуть голосувати. Більшість із них не відмовляються від українського громадянства і тому потенційних виборців президента за кордоном може бути принаймні кілька мільйонів.

Але, як у багатьох українських справах, велетенський потенціал у реалії не втілюється.

Лише мізерна частина з цієї вражаючої цифри перетворюється на число зареєстрованих виборців.

17 січня у 113-му закордонному окрузі, що об’єднав 114 виборчих дільниць у понад 70 країнах світу, голосували трохи більше 29 тисяч людей.

Це мало навіть у порівнянні з минулими президентськими виборами 2004 року, коли за кордоном проголосували понад 103 000 українців.

Що вдома, то й за кордоном?

Що стосується політичних уподобань, то загалом у частині діаспори з правом голосу вони виявилася схожі на внутрішньоукраїнські. Віктор Янукович опинився на першому місці, Юлія Тимошенко – на другому.

Але так само, як і всередині України, уподобання українців за кордоном можна вважати умовно поділеними на Схід і Захід.

На 5 виборчих дільницях у Росії та, наприклад, у Казахстані, більше голосів отримав Віктор Янукович. Проте на Заході більше надій покладають на Юлію Тимошенко.
скринька

В Іспанії та Італії пан Янукович отримав голосів майже у 4 рази менше.

Окремо в цьому розкладі симпатій постала Німеччина, де після першого туру перед веде Віктор Янукович, хоч і з невеликим відривом від Юлії Тимошенко.

Німеччина, де в останні роки завдяки спеціальній програмі німецького уряду опинилося багато українських громадян єврейського походження, стала країною, де закордонних українських виборців найбільше – 101928.

Думки читачів з електронної пошти:

Сам нещодавно роздумував, а чи правильно те, що люди голосують поза межами країни? Не відомо наскільки вони там опинилися, а то виріщують там державні питання, а самі можливо в найближчому часі і не планують повертатися на неньку. З іншого боку це наші громадяни і невідомо з якої причини їх по світах носить.
А тещо діаспора нам каже як треба жити (особливо певні склади уряду що були вже за часів Незалежності) це вже вибачайте, нам тут вдома краще видно.
Guest, Київ

Голосування за кордоном це механізм фальсифікацій, його треба заборонити. (Без підпису)

Ющенко, як і Тимошенко і Янукович це ганьба нації. Через їх діяльність тисячі українців роз’їхались розбудовувати Польщу, Італію, Португалію, Росію… Через їх діяльність люди воліють одержувати зарплату в конвертах без оподаткування. Якби я не проголосував за самостійну Україну, то зараз не сидів би на мізерній мінімальній пенсії… Корнєєв Володимир Федорович, Дрогобич

Чи достовірною є інформація, що В. Янукович повністю переміг в законрдонних виборчих округах? Якщо так, то чим це можна пояснити? Чи не тією змовою, в якій звинцувачують чинного президента?
Хома Олексик , Ужгород

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Не буде грошей – не буде паспортів

Порвала журнал, аби бабуся не забрала до Італії…