in

Чому українкам краще, ніж італійкам

Хто б хотів народитися українською жінкою? Як узагалі живеться українській жінці? На це питання навіть відповідати якось не хочеться. Торби, нижча платня, вічна стражденність, фемінізм – лайливе слово, а замість боротьби за свої права – демонстрації голих “активісток” проти перетворення жінок на товар, які чомусь нагадують демонстрації бджіл проти меду.

Але це емоційна картинка. А як живеться українкам з точки зору цифр і фактів: так само погано, як і чоловікам (а переважна більшість українців незадоволені своїм життям), чи – як тій Сарі з анекдота – гірше всіх? Черговий міжнародний рейтинг гендерної рівності дає можливість це порівняти.

Коли говорять про країну, де найкраще живеться жінкам, завжди згадують про Швецію.

Цього року дані Всесвітнього Економічного Форуму (ВЕФ) поставили Швецію, яка раніше була першою, на четверте місце – після Ісландії та ще двох скандинавських країн.

Рівні права, рівна декретна відпустка для жінок і чоловіків, один із найвищих у світі відсотків жінок у владі й топ-менеджменті. Один із найголовніших політичних принципів держави – про рівні права й можливості для всіх. Як тут жінкам не полюбити Швецію? Особливо українським жінкам? На Інтернет-форумах українки пишуть про шведське життя такі блаженні відгуки, яких не почуєш від іммігранток до Британії чи США.

У рейтингу гендерної рівності ВЕФ Україна стоїть на 63-му місці – між такими світочами фемінізму, як Венесуела й Ботсвана.

Для порівняння – деякі країни зі списку.

1. Ісландія.
4. Швеція.
8. Лесото (хто б подумав? Країна дала право голосу жінкам у 1965 році, але зараз активні гендерні реформи дають плоди).
15. Велика Британія (якщо врахувати, що голова держави – Королева, то якось низькувато; навіть ПАР посіла 12 позицію).
18. Латвія. (Президентом була Вайра Віке-Фрайберга з 1999 по 2007 рік).
19. США. (Треба трохи повчитися у Латвії).
22. Мозамбік.
27. Монголія.
34. Молдова. (І, до речі, в індексі загальної якості життя нещодавно Молдова обігнала Україну та інші країни СНД).
35. Литва.
41. Казахстан.
43. Польща.
45. Російська Федерація (піднялася на 6 пунктів за останній рік завдяки покращенню представництва жінок у владі).
46. Франція (страшенно впала).
52. Ізраїль (співзаснований жінкою, киянкою Ґолдою Мейр).
54. Гондурас (який же рейтинг без нього?)
64. Україна.

Члени Євросоюзу Чеська Республіка (65), Румунія (67), Словаччина (71), Італія (74 і постійно погіршується), Угорщина (79 місце, і впала за останній рік на 14 пунктів) і Мальта (83) гуляють позаду України.

В рейтингу економічних можливостей для жінок Україна на 43-му місці. Здоров’я і виживання – на 56-му. (В Україні радше проблема з тим, як мруть чоловіки середнього віку). В рейтингу політичної влади – на 105-му (попри роки Юлії Тимошенко на телеекрані, Україна має низький відсоток жінок у парламенті й уряді).

Зате в індексі освіти Україна на 23-му місці. На відміну від багатьох інших рейтингів – скажімо, корупції, свободи слова чи безпеки журналістів, – рейтинг гендерної рівності в освіті демонструє Україну як цивілізовану країну. 100% рейтинг грамотності, рівна початкова й середня освіта, більша кількість жінок із вищою освітою – це ті великі плюси України, на яких інколи в пресі забувають наголошувати.
Так от до чого тут Швеція?

Вперше я позаздрила шведським жінкам під час короткого візиту до південного міста Мальме кілька років тому. Там у кафе я розговорилася з місцевим Фредриком, який також любив Астред Ліндгрен і чув про Полтавську битву. Він мав дворічного сина, який жив у нього два тижні, а потім стільки ж – у колишньої дружини.

Мого здивування Фредрик не зрозумів: а як же ще? Це ж його дитина, він любить сина, йому приносить задоволення за ним доглядати. І як оце від такого золотого чоловіка жінка пішла, здивувалась я, хоч відповідь явно читалася в мішках під очима і в жилках на носі мого випадкового знайомого.

Як з’ясувалося, шведські чоловіки відіграють куди більшу роль у вихованні дітей і беруть декрет. Проте немає межі прагненню до рівності. Декретна відпустка для обох статей – 480 днів, проте чоловіки вибирають лише її 5 частину. Дехто бачить у цьому ознаку нерівності.

Жінки заробляють на 15% менше, ніж чоловіки. Серед директорів найбільших відкритих акціонерних товариств жінок – лише 8 із 269. Третина шведських жінок працює неповний робочий день.

Шведська журналістка Хелене Армквіст написала репортаж на англомовному сайті Бі-Бі-Сі, де перечислює, яка ще нерівність існує в Швеції.

“Уряд уже надає податкові пільги для родин для того, щоб вони користалися такими послугами, як прибирання, прання й садівництво, але чи має уряд робити більше? Чи має уряд надавати більше догляду за дітьми? Чи він має змушувати батьків і матерів брати декретну відпустку порівну? У Швеції на цю тему тривають інтенсивні дебати”, – пише вона.

Як журналіст і жінка, я особисто не можу дочекатися, поки такі дебати вийдуть на перший план і в Україні, потіснивши двобої між політичними персоналіями.

 

Светлана Пыркало, Би-Би-Си, Лондон

http://www.pravda.com.ua

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Прем’єру Італії Берлусконі інкримінують зв’язок з другою неповнолітньою повією

В Італії з’явилася настільна гра за мотивами секс-скандалу навколо Берлусконі