in

Щоб жертви Голодоморів не вмерли двічі

В італійській столиці вшанували жертви Голодоморів в Україні

У залі Кароччіо, що на капітолійському пагорбі в Римі, відбулася конференція присвячена Дню пам’яті жертв Голодоморів. Захід організований Посольством України в Італії, додатковим радником римської міської ради з питань країн Східної Європи Тетяною Кузик спільно з Департаментом культурної політики і комунікацій Римської мерії.

Виступаючи перед учасниками конференції, президент італійської парламентської делегації при Парламентській асамблеї безпеки та співпраці у Європі Рікардо Мільйорі, зазначив, що організація, яку він очолює, в числі тих, хто визнав і домагався визнання Голодомору в Україні. “Важливо згадувати про винищення українців, щоб жертви Голодоморів не вмерли двічі: фізично та у пам’яті їх нащадків”, – підкреслив Мільйорі.

Посол України в Італійській республіці Георгій Чернявський, зокрема, наголосив, що ініціатива міжнародного визнання Голодомору вмотивована тим, що світова спільнота не може почуватися морально здоровою, продовжуючи ігнорувати одну з найбільших трагедій ХХ століття. Цю думку розвинув сенатор Алессандро Форлані, зауваживши, що спокуса геноциду не відійшла в історію, вона існує досі. Варто згадати події у Косово. Тому історична пам’ять є важливою не тільки для жертв, але й для сьогодення та майбутнього.
Пані Тайє Форні з відділу міжнародних зв’язків комуни Риму, засвідчила солідарність із Україною мера міста Джанні Алеманно.
Тетяна Кузик, додатковий радник від Європейського континенту нагадала про резолюцію римської мерії, за якою Голодомор визнається геноцидом українського народу, прийняту два роки тому.

Учасникам конференції були надані історичні факти подій в Україні, зокрема, у 1933-му. Олена Пономарева, професор римського університету “Ла Сапієнца”, з цього приводу зазначила, що на шляху до утвердження історичної правди щодо трагедії, яку пережив український народ у минулому столітті і яку штучно спричинила тодішня більшовицька влада, і досі немало перешкод на вітчизняному та міжнародному рівнях.
Маріанна Сороневич, головний редактор Української газети в Італії, що вела конференцію, подякувала усім інституціям, які підтримують заходи по ознайомленні Італії із трагедією в Україні.

На завершення заходу його учасники конференції переглянули фільм Сергія Буковського “Живі”.

Перто КУЛІНЕЦЬ та Маріанна Сороневич

Натисніть, щоб оцінити цю статтю!
[Усього: 0 Середній: 0]

Легалізація: що станеться, якщо ви втратите роботу?

В Італії встановили ліміт кількості учнів-іноземців у класі